Cea mai veche inscriptie descoperita pana in prezent in Ierusalim, un fragment de tablita de argila care dateaza de acum 3.400 de ani, a fost descoperita recent in Orasul sfant, au anuntat luni arheologii israelieni, citati de AFP.

Acest fragment, cu dimensiunile de 2 cm pe 2,8 cm, este scris in litere cuneiforme acadiene, limba relatiilor diplomatice din epoca si atesta, potrivit cercetatorilor, importanta orasului, aflat deja in epoca bronzului. Tablita a fost descoperita in partea orientala a orasului (anexata de Israel dupa razboiul din 1967), in sectorul Ophel, la sud de esplanada Moscheilor, amplasamentul Templului evreiesc distrus in anul 70 era noastra.

Fragmentul este prea mic pentru a permite descifrarea frazei in intregime, dar, spune profesorul Wayne Horowitz, de la universitatea ebraica din Ierusalim, excelenta calitate a scriiturii demonstreaza ca "a fost realizata de un scrib inalt calificat, probabil in serviciului unui rege al Ierusalimului". Cercetatorii presupun ca este vorba de o corespondenta intre un rege cananean si faraonul Akenaten.

Tablite de acelasi timp si datand din aceeasi epoca au fost descoperite la finele secolului al XIX-lea in situl Tell el Amarna, din Egipt, continand o serie de cereri de sprijin formulate de vasalii egipteni din Siro-Palestina la adresa faraonului.