Vaticanul va revizui saptamana viitoare legea Bisericii privitoare la abuzul sexual al preotilor asupra copiilor, dubland termenul pana la care victima poate sa depuna plangere si introducand penalitati pentru pornografia infantila, transmite Reuters.

Schimbarile vin in contextul in care Papa Benedict trebuie sa ia masuri pentru a controla consecintele scandalului abuzurilor sexuale in cadrul Bisericii Catolice din Statele Unite si mai multe tari din Europa, precum si din Australia, care au afectat profund imaginea acesteia.

Revizuirea va transforma procedurile legale privind astfel de cazuri, din "reguli speciale", folosite numai in situatii exceptionale, in norme globale.

Prescriptia pentru cazurile de abuz sexual va creste la 20 de ani dupa ce victima implineste 18 ani, de la 10 cat este in vigoare acum, ceea ce va insemna ca victima poate sa depuna plangere pana cand implineste 38 de ani.

Acesta este un aspect important pentru ca multe persoane care au fost abuzate de preoti in copilarie nu au avut curajul sa ia masuri pana cand nu au devenit adulti, cand era deja prea tarziu.

Noile reguli permit de asemenea caterisirea preotilor despre care exista dovezi "clare si serioase" ca au fost implicati intr-un astfel de caz, fara a se trece prin procesul ecleziastic ce poate fi lung si costisitor, ci doar printr-un decret.

Luna trecuta, Papa Benedict al XVI-lea a cerut iertare de la Dumnezeu si de la victime si a promis ca Biserica Catolica va face tot ce ii sta in putinta sa se asigure ca acest fenomen nu se va repeta niciodata.