In America se afla in prezent mai multi spioni rusi decat au fost vreodata de-a lungul istoriei, au declarat doi fosti agenti de informatii, citati de cotidianul New York Post. Potrivit declaratiilor acestora, in SUA sunt prezenti la ora actuala mai multi spioni rusi decat in timpul Razboiului Rece. Justitia americana a anuntat saptamana trecuta ca a destructurat o retea de spionaj in favoarea Rusiei si a arestat zece persoane instruite de Serviciul de informatii externe al Moscovei pentru a se infiltra in cercurile politice americane, cu scopul de a furniza informatii secrete.

"As spune ca exista aici cateva mii (n.red. de spioni rusi)", a declarat Boris Korczak, un fost agent dublu care a lucrat pentru CIA, spionandu-i pe cei din KGB din 1973 pana in 1980.

Fiecare "cartita" este o investitie pe termen lung, iar rusii vor sa-si maximizeze sansele, a declarat Korczak, adaugand ca "din 1.000 de spioni, unul sau doi activeaza, obtinand accesul la secretele noastre nucleare".

La randul sau, Eugene Poteat, un fost agent CIA care a activat in perioada 1960-1990, a declarat ca "atmosfera actuala in SUA este aceea ca traim o poveste de dragoste cu Rusia, ca Razboiul Rece s-a terminat. Dar in prezent se afla aici mai mult spioni rusi decat in timpul Razboiului Rece".

Korczak s-a referit in special la Anna Chapman (numele real - Anna Kushchenka), fiica unui fost agent KGB, care a fost arestata in scandalul retelei de spionaj in favoarea Rusiei. Fostul agent dublu crede ca, cel mai probabil, femeia a fost instruita in arta seductiei de SVR (Sluzhba Vneshney Razvedki), principala agentie de spionaj extern din Rusia

Suburbii americane, in Rusia

In timpul Razboiului Rece, "Uniunea Sovietica a avut un numar de scoli care au invatat femei frumoase sa atraga si sa satisfaca, sexual si intelectual, americani puternici si bogati", a spus Korczak. Unele din aceste scoli se afla in orase mici, aflate in partea sudica a Rusiei. Niciuna din aceste localitati nu apare pe harta si ele sunt replici fidele ale unor suburbii americane. Cei care se pregatesc aici "cumpara marfuri de la 7-Eleven, mananca hamburgheri la McDonald's, urmaresc televiziuni americane si merg la cinematografe americane, primesc in fiecare dimineata ziare americane si vorbesc numai limba engleza".

In momentul in care spionul este considerat "americanizat", el este trimis intr-o centrala din Europa - de obicei Finlanda sau Olanda -, unde pretinde ca este american. Daca reuseste sa-si joace perfect rolul, este trimis in SUA unde poate sta sub acoperire si 15, 20 de ani. Acest lucru este motivul pentru care reteaua de spioni arestata de americani nu pare sa fi obtinut foarte multe informatii, crede Korczak.

In plus, obiectivele spionilor rusi actuali difera fata de cele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial sau al Razboiului Rece. "Acest oameni sunt in America pentru a fi agenti de influenta, pentru a obtine contacte. Vrei sa influentezi politica si opiniile Americii, inclusiv cele legate de Rusia", a afirmat Poteat.

Cei doi fosti agenti cred ca rusii au ca tinta tehnologia americana, tinand cont de faptul ca cea ruseasca "nu este mai buna decat era in timpul Razboiului Rece". Din acest motiv, numerosi spioni rusi sunt trimisi in Japonia: "Tehnologie, tehnologie, tehnologie", a afirmat Korczak.

Rusii vor destramarea SUA

De asemenea, Rusia este interesata in Marea Britanie, Franta, Polonia si Israel, dar si de politicile americane legate de Iran si Israel. Ceea ce vor rusii cu adevarat, crede Korczak, este ca America "sa se rupa in trei tari diferite, sa-si inceteze existenta de superputere".

Poteat a afirmat ca "rusii cred ca vrem sa-i distrugem. Acum, ca Polonia este libera si priveste spre Vest, rusii sunt speriati. Ei cred ca sistemul nostru antiracheta va aduce rachete mai aproape de ei. Este un lucru irational. Dar rusii sunt oameni irationali".

Fostii agenti cred ca suspectii de spionaj vor fi probabil condamnati la inchisoare si, dupa ce vor fi eliberati, vor fi deportati. Iar apoi, "spionajul va continua, la fel cum s-a intamplat din momentul in care chinezii l-au inventat, cu mii de ani in urma. Noi ii vom spiona pe ei si ei ne vor spiona pe noi", a declarat Korczak.