In timpul primei administratii Bush, la inceputul anilor 1990, SUA au inecat Rusia in carne de pui, trimisa ca ajutor alimentar, astfel incat rusii au ajuns sa numeasca puii americani “pulpe Bush", scrie The New York Times. Pulpele de pui americane au salvat de la foamete o Rusie aflata in cadere libera dar au ajuns si sa simbolizeze umilirea unei natiuni marete odata de a fi redusa la nevoia de a cersi mancare.

De mai bine de un deceniu guvernul rus a incercat sa stearga aceasta rusine iar ultima sa actiune in acest sens este reprezentata de impunerea unei interdictii pe perioada nedeterminata privind importurile de pui americane. Interdictia a fost pusa in aplicare marti, aparent deoarece companiile din Statele Unite nu au reusit sa adere la noile reglementari in domeniul sigurantei alimentare. Reprezentanti din ambele tari au avut o intrevedere, la Moscova, in incercarea de a rezolva acest litigiu, desi nici una dintre parti nu era pregatita sa faca unele concesii.

Decizia ar putea determina cresterea preturilor la carnea de pui in Rusia. In ciuda acestui fapt s-a putut observa clar tenta de mandrie nationala din declaratia de saptamana trecuta a premierului Vladimir Putin, cand acesta a anuntat ca Rusia nu mai are nevoie de „pulpele Bush”. Acest lucru i-a enervat cu siguranta pe producatorii americani, care au reusit sa acapareze piata rusa la inceputul anilor 1990, prin impunerea unor preturi foarte mici. De atunci, oficialii rusi au impus mereu numeroase restrictii si norme americanilor cu scopul de a-i ajuta pe producatorii interni.

Puiul, ca o arma diplomatica

Kremlinul a folosit carnea de pui ca pe o arma diplomatica in relatia cu SUA, in conditiile in care comertul dintre cele doua state este destul de limitat. Astfel, in 2002, Rusia a impus o interdictie similara dupa ce SUA ridicasera tarifele la otel, si a pus sub interdictie mai multi producatori americani de carne de pui la scurt timp dupa razboiul din Georgia din 2008, cand SUA au fost acuzate ca ar fi instigat la violenta.

De altfel, disputa continua privind carnea de pui a impiedicat Rusia sa intre in Organizatia Mondiala a Comertului. Dar, pe plan intern, restrictiile impuse producatorilor externi si sprijinul guvernamental acordat industriei avicole par sa fi functionat, caci, la momentul actual, productia interna satisface 75% din cerere.

Importurile americane de pe piata rusa ar putea disparea complet daca producatorii nu se adapteza noilor reglementari privind siguranta alimentara, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie. Vinovata de acest lucru este baia de clor in care companiile americane dezinfecteaza carnea de pui dupa taierea pasarilor. Oficiali rusi din domeniul sanatatii au declarat aceasta metoda nesigura si au scos-o in afara legii in 2008. Uniunea Europeana a impus de asemenea o astfel de interdictie asupra acestei proceduri.

Rusia:"Ne cerem scuze, dar noi dam banii, deci putem impune conditiile"

Guvernul rus a acordat timp companiilor americane si rusesti pana anul acesta pentru a adopta noile proceduri. Aproximativ 90% dintre producatorii rusi s-au conformat, potrivit oficialilor. In schimb, americanii au protestat, motivand schimbarile tehnologice majore pe care le implica aceasta activitate precum si lipsa unor dovezi stiintifice care sa confirme caracterul nociv al dezinfectarii cu clor.

In toata aceasta dezbatere nu se pune insa problema adevarului stiintific ci a unui principiu foarte clar formulat de seful inspectiei sanitare ruse, Ghenadi Oniscenco, in cadrul unui interviu pentru Rossiiskaya Gazeta: "A aparut o problema in cazul unei tari: SUA, care insista in continuare ca noi sa-i demonstram ca [procedura] este daunatoare. Noi ii spunem: Ne cerem scuze, dar noi dam banii, deci putem impune conditiile privind tipul de carne pe care il vrem si cel pe care nu”.