Premierul rus Vladimir Putin a pus oficial in functiune primul tronson al oleoductului Siberia-Pacific. Conducta face parte dintr-o retea strategica, proiectata pe aproximativ 5.000 de kilometri, care va alimenta regiunea Asia-Pacific cu petrol rusesc. "Este un proiect strategic care va permite Rusiei sa intre pe noile piete din Pacific si Asia, unde nu este prezenta intr-o maniera suficienta", a declarat Vladimir Putin, citat de AFP.

Fostul lider de la Kremlin a felicitat Transneft, compania publica responsabila cu transportul petrolier, pentru ca "a reusit sa-si duca la capat sarcina, in ciuda crizei economice mondiale". "Va felicit, este un cadou pentru de Anul Nou pentru Rusia", a continuat Putin.

Primul tronson al oleoductului Siberia-Pacific, un tub de 2.694 de kilometri si cu o capacitate anuala de 30 de milioane de tone de petrol, leaga Tayshet (Siberia Orientala) de Skovorodino (Extremul-Orient rus). Aceasta lucrare a costat aproximativ 8,7 miliarde de euro. Cel de-al doilea tronson, de peste 2.000 de kilometri, va lega Skovorodino de Golful Kozmino.