Bulgaroaica Rumiana Jeleva si ungurul Laszlo Andor ar putea avea niste audieri dificile in Parlamentul European, informeaza AFP citand surse parlamentare. Sotul bulgaroaicei este suspectat a avea legaturi cu grupari economice suspectate de afaceri ilegale, in timp ce trecutul comisarului ungur si legaturile sale cu regimul comunist ar putea sa fie o problema majora.

"Daca exista zvonuri despre unul sau altul dintre comisari, noi cerem ca toate informatiile sa fie puse pa masa inaintea audierilor, in special in cazul comisarilor ungur si bulgar, pentru ca asa le vom putea pune intrebari", a spus intr-o conferinta de presa liderul verzilor, Daniel Cohn-Bendit.

Rumiana Jeleva a suscitat comentarii in Bulgaria, la nominalizare, din cauza lipsei sale de experienta. In plus, au aparut informatii pe internet ca sotul politicianului bulgar ar avea legaturi cu puternice grupari economice ce desfasoara activitati ilegale. Reactia comisarului bulgar propus la aceste informatii a fost ca "este o tentativa de a o compromite". Liderul popularilor din PE, Joseph Daul, a spus ca Jeleva va da toate explicatiile necesare asupra sotului sau.

In ceea ce-l priveste pe comisarul ungur, el este considerat un apropiat al regimului comunist de la Budapesta.

Comisarii propusi urmeaza a fi audiati in ianuarie de Parlamentul European, ca in februarie sa isi inceapa mandatul de cinci ani.