Organizatia terorista al-Qaeda nu va putea fi invinsa decat daca Osama bin Laden este capturat sau ucis, a declarat marti generalul american Stanley McChrystal, comandantul fortelor internationale din Afganistan, in cadrul unei audieri din Congresul SUA, relateaza AFP.

"Capturarea sau uciderea lui nu va reprezenta in sine infrangerea al-Qaeda, dar cred ca nu putem infrange definitiv al-Qaeda atata vreme cat nu va fi capturat sau ucis", a declarat generalul american, care este arhitectul strategiei de suplimentare a fortelor armate din Afganistan.

"Cred ca el reprezinta o figura simbolica, iar faptul ca este in viata intareste al-Qaeda inclusiv ca sursa de inspiratie pe plan international", a spus el, in fata comisiei pentru afaceri militare a Senatului.

Ambasadorul SUA la Kabul, Karl Eikenberry, a afirmat, la randul sau, ca uciderea sau capturarea lui bin Laden "ramane importanta atat pentru poporul american, cat si pentru intreaga lume".

Consilierul pentru securitate nationala al Casei Albe, generalul James Jones, declarase, la sfarsitul saptamanii trecute, ca cele mai recente rapoarte ale serviciilor secrete arata ca liderul organizatiei teroriste se ascunde in regiunea montana ostila a Waziristanului de Nord, la granita dintre Afganistan si Pakistan.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a afirmat insa ca SUA nu mai dispune "de ani de zile" de informatii credibile legate de locul unde se afla bin Laden.

"Nu stim unde se afla Osama bin Laden. Daca am avea astfel de informatii, am merge dupa el", afirmase el, duminica.