Aproape jumatate dintre estonieni au cazut victime ale violentei domestice, de la abuzurile verbale, pana la agresiuni sexuale si batai, se arata intr-un studiu publicat luni in tara baltica, relateaza AFP.

Potrivit datelor compilate de Oficiul national de statistica din aceasta tara, circa 49% dintre estonieni, atat femei cat si barbati, cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani, au suferit, la un moment dat, de o forma sau alta de abuz fizic sau emotional.

"Aceste rezultate indica faptul ca violenta conjugala este o problema mult mai mare in Estonia decat ne imaginam", a declarat, pentru AFP, Merle Paats, expert in cadrul oficiului de statistica.

48% dintre estonieni se confrunta atat cu violenta fizica cat si cu cea verbala, in timp ce 31% dintre ei sunt victime ale abuzului emotional si 21% ale celui fizic, a adaugat Paats.

Studiul mai arata ca, in randul femeilor, 7% dintre acestea au fost agresate sexual de partenerii lor.

Violenta domestica a reprezentat mult timp un subiect tabu in Esotnia, mai ales in perioada in care tara baltica a facut parte din Uniunea Sovietica si imediat dupa castigarea independentei, in 1991, dar problema a fost adusa in atentie in ultimii ani, in urma unor cazuri de acest gen in randul figurilor publice.

"Nu exista pana acum studii comparative cu privire la violenta conjugala pentru toate tarile din Europeana", a semnalat Paats, adaugand ca se incearca acum, in acest sens, reglementarea problemei la nivelul intregului bloc UE.