Polonia va participa la noul plan antibalistic american, care il inlocuieste pe cel propus de fosta Administratie Bush, a declarat premierul polonez Donald Tusk, in timpul unei vizite a vicepresedintelui SUA, Joe Biden, relateaza AFP. Numarul doi de la Casa Alba efectueaza un turneu in Europa de Est, inclusiv in Romania, pentru a reafirma angajamentul american pentru aliatii sai din regiune.

"Polonia considera conceptul SM-3, un sistem antiracheta reconfigurat, ca fiind foarte interesant si necesar. Suntem gata sa participam la el la un nivel acceptat", a spus Tusk.

La randul sau, vicepresedintele american Biden "a salutat afirmatiile premierului ca Polonia e pregatita sa gazduiasca elementele unui plan de aparare antiracheta", adaugand ca "Polonia este unul dintre cei mai stransi aliati si un partener vital in infruntarea problemelor globale".

In luna septembrie, secretarul american al apararii, Robert Gates, a declarat ca SUA intentioneaza sa instaleze un nou sistem anti-racheta SM-3 in Polonia si Cehia, in 2015. Precizarea lui Gates a venit imediat dupa ce Administratia Obama a anuntat ca suspenda instalarea unui scut antiracheta in Polonia si Cehia, parte importanta a strategiei militare a fostului presedinte George W. Bush.

Rusia a criticat planurile fostei Administratii Bush, despre care a spus ca sunt indreptate impotriva Moscovei. Potrivit planurilor lui Bush, SUA urmau sa instaleze interceptoare de rachete in Polonia si un radar in Cehia, care ar fi protejat America si aliatii sai europeni de amenintarile Iranului.

In afara de SM-3, SUA au promis sa intareasca apararea Poloniei prin instalarea in aceasta tara a unor rachete Patriot, in 2010.

Biden viziteaza joi Romania

Vicepresedintele american, Joe Biden, urmeaza sa se intalneasca, joi, in timpul vizitei pe care o va efectua la Bucuresti, cu presedintele Traian Basescu, cu premierul in exercitiu Emil Boc, precum si cu liderii PSD si PNL, Mircea Geoana, respectiv Crin Antonescu.

Vicepresedintele american va avea pe agenda discutiilor teme ca noul scut antiracheta, securitatea energetica, dar si necesitatea ca tarile din regiune sa isi asume statutul de membri deplini ai UE si NATO, cu responsabilitatile aferente.

"Vicepresedintele va discuta cu liderii celor trei tari vizitate (n.red. Polonia, Romania, Cehia) despre noua arhitectura de securitate privind apararea antiracheta. Dupa cum stiti, aceasta noua arhitectura contine tehnologie mult mai moderna, este adaptata noilor provocari si, spre deosebire de fostul program antiracheta, acopera toate tarile NATO", a punctat Tony Blinken, consilierul lui Biden.

Un alt subiect va fi legat de securitatea energetica si de rolul pe care aceste tari din Europa il pot juca pentru diversificarea rutelor si resurselor energetice, a mai spus consilierul lui Biden. De asemenea, un alt aspect vizat de vizita lui Biden este cel comercial si investitional.

Dezvoltand ideea discutiilor cu liderii din cele trei tari pe tema noului scut antiracheta, Blinken a subliniat ca Biden vede in aceste vizite o oportunitate de a le explica partenerilor in ce consta noul concept. "Discutiile despre noua aparare antiracheta se poarta si la nivel bilateral, dar in principal prin NATO", a adaugat consilierul lui Biden, sustinand ca din primele evaluari aceasta noua propunere a SUA se bucura de o vasta sustinere.