11 septembrie 2001. Ora 8:46 - un avion deturnat intra in turnul de nord al World Trade Center. Ora 9:03 - al doilea avion se izbea de turnul de sud. Doua evenimente care au lasat o lume intreaga fara cuvinte. In direct, la televizor, se transmitea unul dintre cele mai sangeroase atentate din istorie. Turnurile Gemene, simbol al celei mai mari puteri din lume - erau in flacari. La doua ore dupa atacuri, ambele turnuri s-au prabusit. Bilantul: 3.000 de morti.

Sunt datele seci ale unei zile care a intrat in istorie. Explicatiile aveau sa umple paginile ziarelor din intreaga lume, iar imaginile tragediei au facut inconjurul globului. Autoritatile americane au explicat ca a fost vorba despre patru atacuri sinucigase, coordonate de organizatia terorista al-Qaida impotriva Statelor Unite ale Americii. Mai exact, 19 teroristi au deturnat patru avioane; doua dintre ele au doborat Turnurile Gemene, al treilea a lovit cladirea Pentagonului, iar al patrulea s-a prabusit in statul Pennsylvania, ratand tinta dupa ce pasagerii au inceput sa se lupte cu atentatorii.

Despre 11 septembrie 2001 s-au scris zeci de mii de pagini, insa zilele ce i-au urmat au fost date uitarii. Cotidianul The New York Post a dedicat anul acesta un material integral zilei de 12 septembrie 2001. O zi in care lumea si-a plans durerea in case. Nu s-au deschis bursele, aeroporturile, scolile si nici teatrele. Strazile au ramas si ele aproape pustii, iar pe trotuare si in parcuri era o liniste mormantala. Un singur element era prezent in tot orasul: fortele de ordine, inarmate. "Era un oras umilit si speriat, unde posibilitatile de distrugere fusesera reevaluate", scriu jurnalistii americani.

Daca oamenii din intreaga lume si-au permis "sa sara" peste ziua de 12 septembrie, pentru newyorkezi acum s-a dat prima batalie: orasul lor era iremediabil "ranit" si transformat din temelii. Sentimentul de mandrie a fost inlocuit de cel general de teama si de neincredere. In mintea celor mai multi, New York urma sa se transforme intr-un oras fortareata, patrulat pentru totdeauna de soldati si urmarit de submarine. Un alt atac era pe cale sa se petreaca, mai curand decat s-ar fi gandit locuitorii si inainte ca ei sa se fi pregatit - aceasta era teama New York-ului in ziua de 12 septembrie 2001.

Opt ani mai tarziu, toate aceste temeri, suferinte si dureri s-au transformat in amintiri vagi, despre evenimente anuntate, dar care nu s-au petrecut niciodata. Ramane, insa, ziua de 11 septembrie, din care nimic nu a fost fictiune. Bilantul: 3.000 de morti.