Birourile de vot s-au deschis joi dimineata in Afganistan pentru alegerile prezidentile, organizate pentru a doua oara in istoria tarii, si pentru alegerile provinciale, scrie presa internationala.

17 milioane de afgani sunt asteptati sa-si exprime optiunea in cele 6.000 de birouri de vot, supravegheate de 300.000 de soldati afgani si straini aflati in alerta maxima in fata amenintarii atacurilor talibanilor, tot mai dese in ultimii doi ani. Insurgentii si-au intensificat atacurile in ultimele zile, mai ales in centrul Kabulului, pazit de un impresionant dispozitiv de securitate.

Si militarii romani din Batalionul 280 Manevra aflat la Qalat, in provincia Zabul, vor sprijini fortele afgane pentru asigurarea stabilitatii in timpul procesului electoral. Potrivit Ministerului Apararii, acestia vor desfasura si misiuni de baza, precum securizarea autostrazii Kabul-Kandahar si patrularea in zona de responsabilitate.

La Kabul, primii care au votat au trebuit sa treaca printr-un dispozitiv de detectare de metale, scrie AFP.

Alegatorii pot opta intre cei 41 de candidati la presedintie si aproape 3.200 pretendenti la cele 420 de locuri in cele 34 de consilii provinciale si parlamente locale care sunt menite sa faca legatura intre populatie si guvernul de la Kabul.

Ajuns la putere in 2001, cu ajutorul SUA, reales in 2004, presedintele actual, Haid Karzai, este favorit in scrutinul prezidential, dar, potrivit analistilor ar putea intra in a doua runda cu fostul ministru de Externe Abdullah Abdullah.

Insurgentii islamisti au amenintat ca vor ataca birourile de vot, denuntand "impostura organizata de Statele Unite".

Intr-o tara devastata de peste 30 de ani de razboi, posibilitatea cumpararii voturilor, manipularii listelor electorale si presiunea diverselor grupari, ameninta sa decredibilizeze scrutinul. Dar, numerosi afgani intervievati de AFP considera ca aceste alegeri sunt semnul unei anumite stabilitati politice.