Autoritatile maritime suedeze, malteze si finlandeze au stiut intotdeauna unde este cargobotul cu echipaj rus Arctic Sea. Un vas care "nu a disparut niciodata", se arata intr-un comunicat al Autoritatii Maritime Malteze.

Anchetatorii din cele trei state au stiut intotdeauna unde se afla nava, insa au decis sa nu faca publice informatiile. Motivul: "pentru a nu pune in pericol viata si securitatea persoanelor de la bord sau integritatea navei", precizeaza oficialii maltezi in comunicatul publicat in noaptea de marti spre miercuri, scrie AFP.

Potrivit Autoritatii Maritime Malteze, comitetul sau de securitate s-a intalnit la inceputul lunii august la Helsinki cu experti finlandezi si suedezi, pentru a urmari "peripetiile" deturnarii cargobotului.

Nava Arctic Sea, gasita oficial luni in Atlantic, a fost deturnata pe 24 iulie de pirati rusi, letoni si estonieni. Opt suspecti au fost deja arestati, a anuntat marti ministrul rus al Apararii, Anatoli Serdiukov. Aflata sub pavilion maltez, nava a parasit Finlanda pe 23 iulie pentru a ajunge in Algeria.

Autoritatile au pierdut insa orice contact cu echipajul de pe 31 iulie. La ordinul Kremlinului, marina rusa a plecat pe urmele navei pe 12 august, dupa ce aceasta fusese localizata in apropierea insulelor Capului Verde. Pentru gasirea vasului care transporta o incarcatura de cherestea in valoare de un milion de euro, Rusia a beneficiat de ajutorul NATO.