Autoritatile de la Teheran judeca, duminica, peste 25 de manifestanti arestati in timpul violentelor izbucnite in urma alegerilor prezidentiale din 12 iunie, informeaza CNN. Este al treilea proces "de masa" organizat de oficialii iranieni.

La inceputul sedintei de judecata, desfasurata la Tribunalul Revolutionar, procurorii au citit capetele de acuzare impotriva celor peste 25 de detinuti.

Cei judecati duminica fac parte dintr-un lot de peste 4.000 de persoane, arestate dupa violentele manifestatii de strada din Iran, izbucnite in urma alegerile din 12 iunie. Opozitia a acuzat "fraude masive", dupa ce presedintele Mahmoud Ahmadinejad a fost declarat castigatorul detasat al scrutinului.

Autoritatile au arestat politicieni reformatori, avocati, jurnalisti si simplii cetateni, pe care i-au acuzat de tentativa de lovitura de stat. Printre cei retinuti se numara Seyyed Mohammad Abtahi, fost vicepresedinte al Iranului, Maziar Bahari, ziarist la revista Newsweek si Kian Tajbakhsh, lector iranian care traieste in SUA.

Cel putin 4.000 de persoane au fost arestate in timpul protestelor organizate dupa realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la presedintie. 300 dintre acestea sunt inca in detentie, potrivit unei surse oficiale, care a anuntat ca 30 de oameni au murit in timpul violentelor de la Teheran. Liderul opozitiei, conservatorul moderat Mir Hossein Moussavi, sustine, insa, ca 69 de oameni au fost ucisi in cele mai violente manifestatii de la revolutia islamica din 1979.