Papa Benedict al XVI-lea a declarat, duminica, ca lagarele de concentrare naziste au fost "simbolurile iadului pe pamant", informeaza AFP. Suveranul Pontif a facut aceasta declaratie in timpul unei slujbe tinute la Castelul Gandolfo, resedinta sa de vara.

"Taberele de concentrare naziste, la fel ca alte lagare de concentrare, trebuie sa fie considerate simboluri ale raului extrem, ale iadului care se deschide pe pamant cand omul uita de Dumnezeu si cauta sa-L inlocuiasca, uzurpand dreptul de a decide ce e bun si ce e rau, intre viata si moarte", a spus Papa.

"Din nefericire, acest fenomen trist nu e limitat la lagarele de concentrare naziste. Mai degraba, ele sunt rezultatul ultim al unei lumi mai largi si mai liberale, unde granitele sunt deseori estompate", a spus Suveranul Pontif, fara insa sa explice la ce se referea.

Papa Benedict al XVI-lea, care este nascut in Germania, a fost criticat in trecut dupa ce a spus ca responsabilitatea crimelor naziste a apartinut "unui grup de criminali" care a folosit poporul german "ca pe o unealta in goana pentru distrugere si putere".

Papa a fost acuzat, de asemenea, ca s-a inscris voluntar in Tineretul Hitlerist. Vaticanul a negat acest lucru, iar Suveranul Pontif a spus ca a fost inscris impotriva dorintei sale, dupa ce apartenenta la organizatia nazista a devenit obligatorie in 1941.