Departamentul american de Aparare a accelerat procesul de realizare a celei mai mari bombe pe care Statele Unite au folosit-o vreodata, sperand ca masivul dispozitiv sa fie gata de lansare in iulie 2010. O decizie care poate fi vazuta ca un mesaj puternic transmis catre Iran si Coreea de Nord, scrie The Raw Story.

Dispozitivul, care cantareste nu mai putin de 13.600 de kilograme, este conceput astfel incat sa patrunda prin cele mai dure suprafete si sa distruga structurile subterane. "Departamentul a cerut reprogramarea a aproximativ 68 de milioane de dolari, pentru a incepe productia in 2009", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Brian Whitman. "Aceasta decizie va ajuta la accelerarea procesului", a continuat el. Cele 68 de milioane de dolari trebuie aprobate mai intai de Congres.

Cu o lungime de 6 metri, bomba cantareste 13.600 de kilograme si are 2.400 de kilograme de explozibil. Este conceputa pentru a fi livrata de bombardierul B2 al companiei Northrup Grumman si, cel putin teoretic, poate patrunde in pamant aproximativ 60 de metri, inainte de a fi detonata.

Dispozitivul este vazut ca o potentiala arma impotriva programelor nucleare dezvoltate de Iran si Coreea de Nord. Administratia Obama, ce respecta aproximativ aceeasi pozitie ca si guvernul precedent, le-a cerut ambelor state sa abandoneze programele nucleare si a refuzat sa excluda posibilitatea unor actiuni militare.

Brian Whitman a refuzat sa spuna daca miscarea a fost gandita pentru a pregati un posibil atac asupra Iranului, declarand ca din 2004 Pentagonul a incercat sa dezvolte arme "care sa ne permita sa urmarim tinte mai greu de atins si mai ascunse".