Turcia a extins o interdictie deja existenta privind fumatul in locurile publice la toate cafenelele, barurile si restaurantele. Interdictia a intrat in vigoare in ciuda opozitiei proprietarilor de baruri si restaurante, care se tem ca afacerile lor nu vor mai merge la fel de bine, relateaza BBC.

Interdictia vizeaza chiar si cafenelele unde se fumeaza narghilea, in ciuda faptului ca managerii acestora s-au opus, invocand faptul ca tutunul folosit pentru narghilele, amestecat cu melasa si arome, ar trebui sa constituie o exceptie, potrivit cotidianului Hurriyet.

  • Pro si contra interzicerii fumatului

Guvernul de la Ankara a decis, in mai anul trecut, interzicerea fumatului in locurile publice, intr-un efort de a imbunatati sanatatea populatiei. Interdictia a fost extinsa acum la toate cafenelele, barurile si restaurantele.

In Turcia sunt peste 20 de milioane de fumatori, insa sondajele arata ca 95% din populatie sustine interdictia privind fumatul in locurile publice.

"Noi am luat aceasta masura pentru a ne proteja viitorul si a ne salva sanatatea", a afirmat ministrul Sanatatii, Recep Akdag.

Exista, insa, si cetateni turci care nu sunt de acord cu masura, pe care o privesc ca pe o modalitate de a li se eroda drepturile.

In plus, proprietarii de cafenele se tem ca interdictia le va goni clientii: "Pana la urma, oamenii nu vor mai putea sa se relaxeze, nu vor mai veni, iar noi vom fi nevoiti sa ne inchidem afacerile", a declarat, pentru BBC, Selahattin Nar, proprietarul unei cafenele din Istanbul.