Vicepresedintele american, Joe Biden, a cerut marti Israelului sa stopeze procesul de colonizare in teritoriile ocupate si a solicitat tarilor arabe "gesturi semnificative" pentru a pune punct izolarii statului evreu, relateaza AFP.

Totodata, numarul doi american a cerut eliberarea imediata a soldatului israelian Gilad Shalit.

"Israelul trebuie sa depuna eforturi pentru solutia celor doua state", a declarat vicepresedintele american, in fata celui mai puternic grup de lobby pro-Israel din Statele Unite, American Israel Public Affairs Comittee.

"Nu o sa va placa prea mult ce o sa va spun, dar opriti constructia de noi colonii, desfiintati avanposturile existente si acordati palestinienilor dreptul de libera circulatie", a afirmat el.

Biden a cerut grupurilor radicale palestiniene eliberarea soldatului evreu Gilad Shalit, capturat in 2006. "Cerem eliberarea imediata si neconditionata a lui Gilad Shalit. Trei ani de captivitate sunt de neacceptat", a declarat Biden.

Inainte de acest discurs, influentul senator John Kerry a cerut tarilor arabe sa-si normalizeze relatiile cu Israelul si sa ridice embargoul privind survolul teritoriilor lor de catre avioanele israeliene.

Kerry, care conduce Comisia pentru afaceri externe a Senatului, a cerut statelor arabe sa inceapa sa "trateze Israelul ca o tara normala, sa puna punct boicotului, sa lase avioanele companiei aeriene israeliene El-Al sa le survoleze teritoriile si sa se intalneasca cu liderii evrei".

Arabii nu se pot astepta ca Israelul "sa faca toate sacrificiile pentru ameliorarea relatiilor bilaterale", a adaugat Kerry.