Sotia unui finantist american, a carui companie a primit peste doua miliarde de dolari in fonduri guvernamentale, s-a plans ca trebuie sa-si ascunda bogatia pentru a evita umilinta publica si s-a declarat "profund nefericita" cu acest mod de viata. Intr-un articol anonim publicat in revista Portfolio, sotia bancherului sustine ca "a depus un juramant de abstinenta financiara".

Femeia, pe care unele bloguri au identificat-o drept Liz Peek, a scris un eseu anonim in Portfolio, in care se plange ca trebuie sa-si ascunda bogatia pentru a evita umilinta publica.

Sotul femeii este Jeffrey Peek, directorul executiv al CIT Group, companie care a primit 2.33 de miliarde de dolari prin programul guvernamental Troubled Assets Relief Program (TARP).

Juramant de abstinenta financiara

Femeia sustine ca "a depus un juramant de abstinenta financiara" si mentioneaza cateva dintre obiceiurile sale actuale: "daca cumpar un cadou pentru cineva, cer ca pachetul sa fie trimis la locuinta sa deoarece nu vreau sa fiu zarita urcandu-ma intr-un taxi cu pungi de cumparaturi de la Bergdorf Goodman", "facem donatii in mod anonim si ne strecuram la galele exclusiviste dupa ce fotograful vedetelor Patrick McMullan si-a strans aparatele si a plecat acasa".

"E inutil sa mai spun ca zburam acum la clasa comerciala. Folosirea avionului companiei este interzisa", adauga Peek, care vorbeste despre "reporterii ce bantuie pe la aeroporturile private".

"Nu dorim sa citim o poveste irascibila despre Marii sefi de pe Wall Street ce traiesc pe picior mare in timp ce contribuabilii se intreaba unde le sunt banii", scrie femeia, care se defineste drept "o sotie TARP".

Peek critica si "atentia exagerata" care se acorda in prezent tuturor cheltuielilor facute de bancheri si de sotiile acestora, adaugand ca "anul acesta si-a cumparat doar doua lucruri: produse de machiaj si desu-uri": "Nu m-am uitat nici macar la hainele de primavara. Doamne fereste sa ma vada cineva cu haine noi!".

Autoarea afirma ca nu se asteapta ca oamenilor sa le fie mila de ea. "Poate nu castig simpatia lor. Nu invoc saracia. Insa suntem sub presiune", a afirmat Peek, adaugand ca spera ca ea si familia ei sa poata relua intr-o zi stilul de viata cu care erau obisnuiti.

"Vestea buna este ca americanii au o memorie scurta. Curand, alt grup va iesi in fata pentru a atrage toata frustrarea si furia", scrie sotia TARP.