Departamentul de Stat al SUA se declara ingrijorat de situatia din Republica Moldova de dupa violentele din 7 aprilie si indeamna autoritatile de la Chisinau sa actioneze in concordanta cu legea moldoveneasca si cu obligatiile internationale asumate in relatia cu opozitia, protestatarii si media, arata un comunicat al Departamentului de Stat.

"Chiar daca ordinea a fost restabilita si demonstratiile ulterioare au fost non-violente, am primit rapoarte ale societatii civile si ale observatorilor internationali referitor la tratamentul abuziv aplicat celor nretinuti de autoritatile moldovene. Suntem de asemenea nelinistiti de informatiile privind studentii si jurnalistii care au fost intimidati de oficiali guvernamentali", se arata in documentul citat.

Departamentul de Stat considera ca anuntul lui Voronin privind amnistia pentru persoanele retinute este "un pas incurajator in sensul reconcilierii".

"Indemnam guvernul sa actioneze in concordanta cu legea moldoveana si cu obligatiile sale internationale in relatia cu opozitia, protestatarii si media. Toate partile trebuie sa se comporte responsabil. Este de asemenea important ca guvernul sa ia legatura cu opozitia si sa ia in considerare ingrijorarile sale privind alegerile din 5 aprilie, intr-un mod transparent si deschis colaborarii. Subliniem ca nu exista nicio scuza pentru violenta, asa cum a avut loc in 7 aprilie", se mai spune in comunicatul Departamentului de Stat.

In final, SUA arata ca este dispusa in continuare sa lucreze indeaproape cu Republica Moldova, pe masura ce tara continua pe calea integrarii europene. Insa "statul de drept si respectarea drepturilor omului sunt elemente-cheie" in relatia dintre cele doua state.