Avioanele de vanatoare americane au doborat, la sfarsitul lunii februarie, o drona iraniana care survola spatiul aerian al Irakului, a declarat luni, pentru AFP, un purtator de cuvant al armatei americane.

"Avioanele de vanatoare ale coalitiei au doborat un avion fara pilot, in data de 25 februarie, la 100 de km in nord-estul Bagdadului", a precizat sursa citata.

"Avionul a fost detectat in momentul in care a intrat in spatiul aerian irakian si doua avioane de vanatoare au fost trimise pentru a-l identifica. Pilotii au primit ordin sa doboare drona", un aparat Ababil 3, de fabricatie iraniana.

Drona a reusit sa zboare o ora si zece minute deasupra Irakului, inainte de a fi doborata.

"Nu poate fi vorba de o eroare din partea iranienilor", a subliniat armata americana, respingand ideea unui zbor accidental deasupra Irakului.

Informatia a fost confirmata si de ministerul irakian al Apararii.

Armata americana a refuzat sa precizeze de ce a asteptat doua saptamani pentru a confirma acest incident.

Observatorii cred ca Iranul joaca un rol important in viata politica irakiana, situatie care a fost denuntata de comandantul sef al armatei americane in Irak, generalul Ray Odierno.

La sfarsitul lui februarie, liderul spiritual suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat irakienii ca Washingtonul are intentia sa-si mentina pe termen lung trupele in Irak.

Armata americana a acuzat in repetate randuri ca "grupuri speciale" sunt responsabile pentru actiuni violente si atacuri armate in Irak.

In jargonul militar american, termenul de "grupuri speciale" este folosit pentru desemnarea extremistilor shiiti irakieni antrenati, finantati si inarmati de Iran, desi Teheranul a dezmintit intotdeauna acest lucru.