Un consilier de rang inalt al presedintelui iranian afirma ca dialogul cu Statele Unite ale Americii are sanse de reusita doar daca administratia Obama accepta dreptul Teheranului de a avea propriul program nuclear, relateaza Financial Times.

Mojtaba Samareh-Hashemi, considerat mana drepata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, declara ca Iranul studiaza in prezent ce optiuni are, dupa anuntul administratiei americane privind revizuirea politicii fata de republica islamica.

SUA spera sa convinga Iranul sa opreasca programul de imbogatire a uraniului, cea mai sensibila parte a programului nuclear, urmand sa-si retraga sprijinul pentru grupurile militante din regiune.

Lansarea unui satelit iranian la inceputul acestei saptamani a adus iar in prim-plan ingrijorarea puterilor occidentale privind accelerarea dezvoltarii programului iranian de rachete balistice.

Dar Iranul are o serie de solicitari in ceea ce priveste schimbarea de viziune a SUA.

In unele probleme sensibile - cum este cazul retragerii trupelor americane din Irak si stabilizarea Afganistanului - Iranul si Statele Unite pot gasi un teren comun pentru negocieri.

Alte chestiuni insa, si aici este vorba in principal de pretentia Iranului ca programul sau nuclear este unul pasnic si este atat de avansat incat a devenit deja un fapt, pot dovedi ca diferentele dintre cele doua parti sunt ireconciliabile.

"Daca politica SUA se schimba, atunci cele doua natiuni se vor apropia si sansele pentru dialog si cooperare pot deveni o realitate", afirma Samareh.

"Politica lui George W. Bush a fost sa foloseasca programul nuclear drept scuza pentru a actiona impotriva natiunii iraniene. Pentru a marca o schimbare in relatiile bilaterale, aceasta politica trebuie sa se schimbe", avertizeaza el.