Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama a dat startul petrecerilor organizate cu ocazia investirii lui in functie. El a tinut un discurs inainte de spectacolul de 4 ore de la Lincoln Memorial. "De-a lungul istoriei noastre, doar cateva generatii s-au confruntat cu provocari la fel de grave ca cele la care trebuie sa facem fata astazi. Ma prezint in fata voastra convins ca Statele Unite vor dainui si ca visul parintilor nostri fondatori va continua sa existe" - a declarat Obama, in fata multimii care a venit sa sarbatoreasca investitura sa la picioarele Lincoln Memorial-ului din inima capitalei americane.

Imbracat cu un palton negru, Barack Obama a fost insotit de sotia sa, Michelle. In fata lor, o multime imensa si compacta ocupa peluza care se intindea pana la baza Capitoliului, sediul Congresului, unde Obama va depune, marti, juramantul.

Discursul lui Barack Obama a fost urmat de un concert sustinut de U2, Beyonce, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Usher, Mary J Blige si Sheryl Crow. De asemenea, mai multi actori printre care Denzel Washington si Tom Hanks, au urcat pe scena si au interpretat texte istorice.

Barack Obama urmeaza a fi investit, marti, al 44-lea presedinte al Statelor Unite. Potrivit unui sondaj realizat de Washington Post, 61% dintre americani s-au declarat increzatori inainte de investitura in functie a lui Obama.