Gruparea islamista Hamas conditioneaza incetarea focului de retragerea armatei israeliene din Fasia Gaza, in decurs de o saptamana. Ayman Taha, purtatorul de cuvant al Hamas, prezent la convorbirile cu mediatorii egipteni, pentru incetarea focului, a declarat ca organizatia sa si alte factiuni urmeaza sa anunte, oficial, incetarea focului, daca Israelul isi retrage fortele din Fasia Gaza, in termen de o saptamana, anunta Rador.

Si liderul politic al Hamas, Khaled Mashaal, aflat in exil, la Damasc, unde este gazduit de autoritatile siriene, a anuntat, intr-un mesaj televizat, ca organizatia va inceta focul, daca Israelul isi inceteaza orice activitate militara in Fasia Gaza si se retrage in interval de o saptamana.

Raspunsul din partea Israelului a venit prin purtatorul de cuvant al premierului israelian, Mark Regev, care a spus ca Israelul nu vrea sa ramana in Fasia Gaza si va face tot ceea ce este posibil pentru mentinerea calmului pe termen lung. Duminica dimineata, premierul israelian, Ehud Olmert, avertizase ca armata va ramane in Fasia Gaza, pana cand Hamas va inceta atacurile cu rachete.

De altfel duminica dimineata, miscarea Hamas si-a reluat tirurile cu rachete impotriva Israelului. In cursul diminetii a explodat intai o salva de rachete, iar la orele pranzului, inca doua.

Hamas a respins initial incetarea focului, dupa care a conditionat acest lucru de retragerea armatei israeliene din Fasia Gaza in decurs de o saptamana.

Potrivit corespondentului Radio Romania in zona, la Ierusalim, impresia generala este ca, daca incetarea unilaterala a focului nu va fi respectata de Hamas, Israelul va fi nevoit sa intre masiv in Gaza.

Liderul Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, citat de consilierul sau politic, Nabil Abu Rudeina, a spus ca decizia unilaterala a Israelului, de incetare a focului, trebuie urmata de retragerea trupelor din Fasia Gaza.