Presedintele american ales Barack Obama isi va incepe mandatul cu decizia de inchidere a inchisorii Guantanamo, anunta doi dintre consilierii sai, citati de Associated Press. Totusi, pana la inchiderea efectiva a centrului de detentie, va fi cale lunga. Intr-un interviu acordat de Obama saptamana trecuta, el vede ca o provocare finalizarea operatiunii in primele 100 de zile de mandat.

Cel mai devreme, ordinul va fi publicat pe 20 ianuarie, data la care responsabilii vor incepe sa caute efectiv solutiile pentru mutarea suspectilor sau potentialilor martori.

Un alt ordin asteptat de la presedinte se leaga de metodele de interogare, dar consilierii nu au dat detalii in acest sens.

Cea mai spinoasa problema o constituie gasirea unei locatii pentru 15 prizonieri deosebit de periculosi.

Din cei circa 250 de prizonieri, foarte putini au fost pusi oficial sub acuzare.

Detinutii inchisi pe teritoriul american ar beneficia de cu totul alte drepturi in justitie decat in baza din Cuba, desi nu este deocamdata clar daca vor fi judecati in sistemul militar sau civil. Se discuta inclusiv pe marginea realizarii unui sistem-hibrid special pentru astfel de detinuti.

Incepand cu 11 ianuarie 2002, circa 800 de oameni au fost adusi in centrul de detentie. In cei sapte ani, protectia impotriva terorismului nu pare sa fi sporit, iar actele de tortura si incalcarea drepturilor omului au facut din Guantanamo un simbol al nedreptatii.