Fostul sef al Agentiei Centrale de Informatii (CIA), George Tenet, ar fi acuzat Administratia Bush ca a incearcat sa-l gaseasca vinovat pentru esecul serviciilor de informatii in Irak, sustine o carte ce urmeaza sa apara in decembrie. In plus, volumul "A World of Trouble" afirma ca, aflat in vizita la un print saudit, Tenet "si-a batut joc de neoconservatorii" care s-au aliat cu "aripa de dreapta din cercurile politice din Israel", relateaza Jeffrey Goldberg pe blogul sau de la The Atlantic.

Patrick Tyler sustine in cartea "A World of Trouble" ca George Tenet se afla in vizita la printul Bandar bin Sultan, fostul ambasador saudit in Statele Unite, cand "s-a lansat intr-un atac" la adresa oficialilor din Administratia Bush.

Aflat in piscina, dupa ce a consumat jumatate de sticla de whiskey, Tenet s-ar fi plans ca lideri din administratia republicana "incearca sa puna pe seama sa esecul cu armele de distrugere in masa din Irak", sustine autorul.

"Incearca sa mi-o faca. Ticalosii incearca sa mi-o faca, dar nu o sa fiu eu cel care o va pati", ar fi spus Tenet despre incercarile oficialilor din administratie de a-l prezenta drept vinovat pentru informatiile gresite oferite de serviciile secrete.

Cartea sustine ca fostul director al CIA "si-a batut joc apoi de neoconservatorii din Administratia Bush si de apropierea lor de politicienii de dreapta din Israel", la care Tenet s-ar fi referit constant cu un termen defaimator.

Chestionat de Tyler, fostul director al CIA a negat ca ar fi facut aceste afirmatii, precum si faptul ca, in timpul vizitei la Bandar bin Sultan, ar fi combinat alcoolul cu somnifere.

Cartea nu precizeaza cand anume s-ar fi petrecut incidentul cu Tenet. Acesta a fost numit la conducerea CIA in 1997, iar in 2004, citand "motive personale", si-a inaintat demisia. In decembrie 2004, George W. Bush i-a oferit lui Tenet "Medalia prezidentiala a libertatii", in ciuda faptului ca liderii democrati l-au criticat pe Tenet ca este responsabil pentru esecul serviciilor de informatii in legatura cu Irakul.

Volumul "A World of Trouble: The White House and the Middle East--from the Cold War to the War on Terror" va fi lansat pe 23 decembrie.