Fortele armate ale Statelor Unite au fost autorizate sa deruleze, din 2004, atacuri secrete impotriva retelei teroriste al-Qaeda sau a altor militanti islamisti in afara teatrelor de razboi. Astfel de atacuri au vizat tinte din Siria sau din Pakistan, au declarat, sub protectia anonimatului, oficiali americani de rang inalt, citati de International Herald Tribune.

Aceste raiduri, derulate de obicei de fortele speciale, au fost autorizate de un ordin secret semnat de secretarul pentru aparare Donald Rumsfeld, in primavara lui 2004, si aprobat de presedintele George W. Bush. Ordinul secret autoriza armata sa atace reteaua al-Qaeda in afara teatrelor de razboi.

Pana la acest ordin, Pentagonul avea nevoie de aprobare pentru fiecare misiune in parte, procedura care putea dura mai multe zile. Potrivit ordinului secret din 2004, Pentagonul primeste extrem de rapid lumina verde pentru un atac militar.

In 2006, spre exemplu, puscasii marini au atacat militanti suspecti in regiunea Bajaur din Pakistan, potrivit unui fost oficial de rang inalt al Central Intelligence Agency. Conducerea CIA a urmarit live intreaga misiune, transmisa de un avion Predator, la centrul Antitero al agentiei americane din Virginia.

O serie de misiuni militare au fost derulate in stransa coordonare cu CIA, a afirmat o sursa autorizata, care a adaugat ca raidul care a avut loc in Siria pe 26 octombrie a beneficiat de sprijinul Agentiei americane.

Alte circa 12 operatiuni de acest tip au fost insa anulate in ultimii patru ani, spre disperarea conducerii armatei, in conditiile in care administratia de la Washington le-a considerat prea riscante, prea explozive din punct de vedere diplomatic sau insuficient justificate din punct de vedere al dovezilor.

Purtatorii de cuvant ai Casei Albe si Departamentului de aparare au refuzat sa comenteze aceste informatii.

Sursele citate de IHT nu au precizat ce tari au fost vizate, in afara de Siria si Pakistan, dar au subliniat ca nu a existat niciun raid indreptat impotriva Iranului. Aceleasi surse au sugerat, insa, ca au existat misiuni de recunoastere in Iran, derulate insa pe baza altor directive.