Comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, ar vrea sa extinda interdictia privind fumatul la locul de munca si la baruri si restaurante, unde cei care lucreaza acolo sunt supusi fumatului pasiv, a declarat luni purtatorul de cuvant al comisarului, citat de AFP. Ideea nu s-a concretizat inca intr-o propunere, iar dezbaterea este inca in stadiu preliminar.

"Comisarul Spidla ar vrea o interdictie de fumat la toate locurile de munca, pe motive de sanatate si securitate", a spus Chantal Hugues, purtatorul de cuvant. "Propunerea nu este inca definita in mod clar, dar in mod clar unul dintre sectoarele pe care am vrea sa le acopere este cel al barurilor, restaurantelor si pub-urilor, unde cei care lucreaza acolo sunt expusi zilnic fumatului pasiv".

Ideea comisarului Spidla este intr-un stadiu preliminar, nu se stie cand va fi lansata o dezbatere publica si este foarte probabil ca acest lucru sa nu se intample inainte de terminarea mandatului actualei Comisii, la finele lui 2009.

Majoritatea statelor europene interzic deja fumatul la locul de munca, dar interzicerea in restaurante si baruri, locuri publice si private in acelasi timp, este mai complicata.