FBI incearca sa gasesaca resursele dar si personalul necesar pentru a investiga infractiunile economice, in contextul actualei crize financiare, informeaza New York Times. Aceasta situatie se datoreaza si faptului ca dupa 11 septembrie, 1800 de agenti, reprezentand o treime din numarul total, au fost transferati din programele legate de infractiunile economice la cele vizand lupta impotriva terorismului.

Inca din 2004 oficialii FBI au avertizat in legatura cu riscul spargerii bulei imobiliaresi i-au cerut administratiei Bush sa finanteze astfel de anchete neteroriste, dar cererile lor au fost respinse, si nu a fost aprobata transferarea de agenti in acest sector.

"Evident am simtit efectele realocarii resurselor de la anchetele criminale catre securitatea nationala", a declarat directorul asistent al FBI, John Miller. "In ceea ce priveste infractiunile economice, desi am deschis mai putine cazuri, am vizat zonele unde am putea avea cel mai mare impact. Ne-am concentrat pe fraude de mai multe milioane de dolari, cazuri in care am putut face arestari, dar si recupera banii pentru victimele fraudelor", a adaugat el.

Potrivit datelor Departamentului de Justitie, inculparile pentru frauda vizand institutiile financiare au scazut cu 48% in perioada 2000 - 2007, iar cazurile de frauda in asigurari cu 75%.