Israelul va actiona impotriva Iranului inainte ca republica islamista sa dispuna de prima sa bomba atomica, considera ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, intr-un interviu publicat duminica de cotidianul israelian Haaretz.

"Israelul a afirmat intotdeauna ca nu va astepta ca Iranul sa detina bomba atomica. Cred ca iranienii stiu acest lucru. Toata lumea o stie", a declarat Kouchner.

El a precizat ca nu crede ca Israelul isi va schimba optiunile chiar si in eventualitatea in care Iranul va obtine prima sa bomba atomica: "Sincer, nu cred ca aceasta va oferi cea mai mica imunitate Iranului, in primul rand pentru ca voi (israelienii, n.r.) veti avea grija de asta inainte".

"Este de neacceptat ca Iranul sa dispuna de bomba atomica", a adaugat Bernard Kouchner.

Dialog si sanctiuni

Intrebat in ce maniera trebuie actionat pentru a impiedica Teheranul sa dispuna de arma atomica, oficialul francez a raspuns: trebuie "discutat, discutat, discutat, oferind un dialog, dar si sanctiuni, sanctiuni, sanctiuni".

"De la alegerea presedintelui Nicolas Sarkozy, strategia Frantei este aceeasi: sanctiuni, dar insotite intotdeauna de deschiderea spre dialog".

El a recunoscut insa ca acest dialog nu a dat niciun rezultat concret pana in prezent.

"Stiu ca unele persoane din Israel si din armata pregatesc o solutie militara (...) Aceasta nu constituie, dupa mine, o solutie", a continuat seful diplomatiei franceze.

Potrivit acestuia, informatiile de care dispun serviciile secrete franceze asupra stadiului programului nuclear al Teheranului nu coincid cu cele ale serviciilor israeliene, care estimeaza ca Iranul va dispune de capacitatea de a produce arma atomica in urmatorul an.

"Nu suntem catusi de putin disperati, trebuie sa incepem sa ne facem aliati, sa-l izolam pe Mahmoud Ahmadinejad si sa ajutam oamenii din Iran deschisi spre modernitate (...). Nu am reusit niciodata sa oferim o alternativa poporului iranian", a mai spus Kouchner.

Interviul a fost publicat cu putin timp inainte de intalnirile ministrului francez cu premierul demisionar Ehud Olmert, cu ministrul Apararii, Ehud Barak, si cu ministrul Afacerilor externe,

Tzipi Livni, insarcinat cu formarea noului guvern.

Statele occidentale si Israelul acuza Iranul ca incearca sa obtina arma atomica. Teheranul, care se confrunta cu sanctiunile impuse de ONU, dezminte insa aceste acuzatii si sustine ca programul sau nuclear nu are decat scopuri pasnice.

Israelul considera Iranul drept principala amenintare la adresa sa, in conditiile in care presedintele Ahmadinejad a afirmat in repetate randuri ca Statele Unite si Israelul vor disparea de pe lume si si-a exprimat indoiala asupra realitatii amplorii Holocaustului.