Candidatul republican la presedintia Statelor Unite, John McCain, va revizui politica americana si transatlantica fata de Rusia daca va castiga alegerile, sustinand ca aceasta va fi o prioritate a primelor 100 de zile ale mandatului sau, potrivit unui consilier al sau, citat de Reuters, potrivit Mediafax. Randy Scheunemann, consilier de rang înalt al lui McCain pe probleme de politica externa, a declarat ca actiunile miliatre ale Rusiei în Georgia au intarit îngrijorarile lui McCain referitoare la faptul ca Moscova reprezinta o amenintare pentru vecinii sai.

"Cred ca prioritatea numarul unu va fi aceea de a trasa o politica transatlantica de a recunoaste Rusia care exista, nu o Rusie idealizata, asa cum unele persoane au sperat ca va fi", a spus Scheunemann într-un interviu acordat agentiei Reuters.

Scheunemann a mai spus ca Occidentul ar putea bloca aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului sau excluderea ei din G8, o masura pe care McCain a evocat-o de nenumarate ori pentru a-i pedepsi pe presedintele rus Dmitri Medvedev si predecesorul sau, Vladimir Putin.

Politica externa a fost considerata una dintre cele mai importante domenii de expertiza ale lui McCain si va fi principala tema pe care o va aborda vineri în cadrul primei dezbateri cu rivalul sau, Barack Obama, înaintea alegerilor de la 4 noiembrie.

"Ceea ce a spus senatorul McCain este ca lucrul cel mai important în vederea rezolvarii problemei nucleare nord-coreene este ca trebuie sa ne asiguram ca ne aflam exact pe aceeasi pagina cu aliatii din Coreea de Sud si Japonia", a spus el.

Consilierul a mai spus ca McCain nu se va interpune dialogului dintre aliatii Statelor Unite, Israel si Siria, care au purtat discutii indirecte mediate de Turcia.