Alegatorii din cateva state americane au inceput deja sa voteze in cadrul scrutinului pentru alegerea noului presedinte al Statelor Unite. Locuitorii din Virginia, Kentucky si Georgia sunt printre primii care isi pot exprima optiuniile atat in persoana, cat si prin posta. In urmatoarele cateva saptamani, alegatorii din cel putin 34 de state si Districtul Columbia vor putea sa voteze mai devreme de 4 noiembrie, Ziua Alegerilor.

Potrivit declaratiilor facute de Paul Gronke, de la Early Voting Information Center, o treime din electorat va vota inainte de 4 noiembrie, o crestere semnificativa fata de cei 15% dintre alegatori care au votat mai repede in 2000 sau cei 20% care si-au exprimat optiunile mai repede la scrutinul din 2004.

Gronke e de parere ca in Colorado, Nevada si New Mexico, jumatate dintre alegatori vot vota inainte de Election Day, in timp ce, in Florida, numarul celor care isi va exprima optiunile electorale va fi de 40%.

Taberele democrata si republicana si-au intetit de altfel, in ultimele saptamani, eforturile pentru a-i determina pe americani sa se inregistreze si sa voteze mai devreme. "Depunem eforturi mari pentru a ne asigura ca suporterii nostri cunosc faptul ca pot sa voteze", a declarat un reprezentant al echipei lui Barack Obama.

In Georgia, procesul de votare a debutat de luni, 22 septembrie, iar un oficial local a prognozat ca aproximativ un milion de votanti (25% din electorat) va vota mai devreme: "Nu dorim ca alegatorii sa astepte la coada in Ziua Alegerilor".

De asemenea, in unele parti din Virginia si Kentucky alegatorii au inceput sa voteze inca de saptamana trecuta. Ambele state nu permit votarea decat in cazul celor care nu vor putea merge la vot in Ziua Alegerilor, insa alte 31 de state permit ca oricine sa poata vota mai devreme.

Analistii sustin ca cei care voteaza mai devreme sunt, in majoritatea lor, membrii de partid cu optiuni clare, iar voturile lor nu sunt influentate oricum de dezbaterile prezidentiale, care vor debuta in aceasta saptamana. Criticii procesului sustin insa ca "alegatorii sunt lenesi", iar votul mai devreme creste sansele de fraudare.

In general, alegatorii care voteaza mai devreme sunt cei prea bolnavi care sa se deplaseze in Ziua Alegerilor, cei plecati in calatorie de afaceri sau care fac parte din randul fortelor armate. Niciunul dintre voturile exprimate mai devreme nu va fi numarat pana la Ziua Alegerilor.