Echipele de campanie ale celor doi principali candidati la presedintia SUA, Barack Obama si John McCain, si-au intetit eforturile de utilizare a retelei de socializare Facebook pentru a-si prezenta mesajul si a-si mobiliza suporterii. Atat democratii cat si republicanii isi incurajeaza sustinatorii sa se inregistreze pentru a vota sau sa solicite voturile celor absenti.

"Avem nevoie de ajutorul vostru mai mult decat oricand", sustine tabara lui Obama intr-un comentariu postat joi pe aplicatia de pe Facebook a senatorului de Illinois. Aplicatia acestuia a fost imbunatatita astfel incat utilizatorii pot verifica direct de pe pagina de socializare daca sunt inregistrati, unde trebuie sa voteze sau pot solicita votul unui alegator absent.

Initiativa taberei lui Obama vine la doar o zi dupa ce echipa de campanie a republicanului John McCain si-a actualizat propria pagina de pe site-ul de socializare, incluzand un apel la sustinatori sa se inregistreze pentru a putea vota. "Votand mai devreme sau cu votul unui absent este cel mai bun mod de a evita lungile cozi din Ziua Alegerii si sa faci in asa fel incat votul tau sa fie numarat", scrie pe aplicatia de pe Facebook a lui McCain.

In plus, tabara senatorului de Arizona a lansat jos si o pagina dedicata guvernatorului de Alaska, Sarah Palin, nominalizata pentru vicepresedentia Statelor Unite, iar recent a realizat si "McCain Live", o aplicatie care permite utilizatorilor sa urmareasca in direct evenimentele din campania tandemului republican.

Analistii americani sunt de parere ca initativele celor doua echipe de campanie, incluzand aici si folosirea pe scara larga a email-ului pentru a transmite mesajele electorale, dovedeste amploarea folosirii internetului in actuala cursa pentru Casa Alba. Obama, spre exemplu, are aproape doua milioane de suporteri inscrisi pe Facebook, pe care echipa sa ii foloseste pentru a-si prezenta mesajul electoral. Acestia sunt incurajati sa se inscrie pe paginile care au mesaje specifice pentru femei, veterani de razboi, homosexuali/lesbiene sau diferite grupuri etnice, dar si pe cele ce se adreseaza votantilor din diferite state americane.

In ceea ce priveste numarul de suporteri, Barack Obama are inscrisi pe pagina de pe Facebook 1.870.000, in timp ce senatorul Joe Biden, nominalizat pentru vicepresedentia democrata, are aproape 52.000. In tabara republicana, John McCain a strans pe Facebook peste 530.000 de suporteri, iar Sarah Palin are 216.000 de suporteri pe site-ul de socializare.