Este putin probabil ca UE va decide sanctiuni financiar-economice impotriva Rusiei, cred expertii consultati de agentia Interfax. "Sanctiunile economice in privinta Rusiei sunt, dupa parere mea, inutile. Nu vor exista sanctiuni economie, vor exista sanctiuni moral-politice", considera reprezentantul Consiliului pentru politica externa al Germaniei, politologul Alexander Rahr.

In opinia lui, "sanctiunile economice nu vor fi sustinute de marile state europene, care, in ultimii 20 de ani, au construit relatii economice excelente cu Rusia". Politologul se indoieste ca "mediul de afaceri, care in ultimii 15-20 de ani a realizat mari profituri de pe urma colaborarii cu Rusia, va accepta sa renunte la aceste relatii", pentru "ca vor fi afectate economiile marilor tari europene, va avea de suferit economia Rusiei, pentru ca Rusia are, la randul ei, nevoie de marile state europene ca parteneri de modernizare".

"Daca luam, spre exemplu, numai Germania, Italia, Franta, marile concerne ale acestor state s-au implantat serios pe piata rusa. Toata lumea este constienta de faptul ca Rusia nu depinde de marfurile lor: toate produsele de lux pentru rusii bogati, produsele de larg consum, chiar si industria alimentara a Germaniei, toate sunt orientate spre Rusia, in Rusia se vinde tot", a constatat Rahr.

Referindu-se la tarile baltice si la Polonia, unde relatiile cu Rusia se limiteaza, de mult timp, la schimburi comerciale anemice, expertul a recunoscut, ca "aici situatia este cu totul alta". "Ele pot cere sanctiuni economice si politice in detrimentul lor, al Germaniei si al altor mari tari ale Europei", a estimate expertul german.

In acelasi timp, el a atras atentia ca "aceasta atitudine nu trebuie sa para ca o unda verde data Rusiei de a ignora ce face UE". "Este gresit sa crezi ca UE a ajuns intr-atat de divizat, incat se poate jongla pe ideea Vechea Europa impotriva Noii Europe".

"Europa nu vrea sa ajunga in situatia de a fi jucata pe degete. De aceea vor fi lansate declaratii dure la adresa Rusiei si cred ca Europa isi va oferi eforturile pentru stabilizarea Caucazului", a apreciat Rahr.

La randul lui, presedintele Consiliului de politica externa si de aparare al Rusiei, Serghei Karaganov, a estimat ca "in nici un caz nu poate fi vorba de sanctiuni serioase. Daca vor exista, totusi, ele vor avea un caracter simbolic, de genul declaratiilor oficiale de stopare a negocierilor privind elaborarea noului acord de parteneriat si colaborare, discutii care, cinstit vorbind, nici nu au inceput. Vor mai exista, de asemenea, recomandari privind suspendarea tratativelor de simplificare a regimului de vize sau de revizuire a politicii vizavi de noile proiecte energetice ale Rusiei", este de parere Karaganov.

Potrivit afirmatiilor sale, "in prima etapa a razboiului rece" declansat de SUA, Rusia dispune, in mod paradoxal, de mai multe posibilitati de a-si afecta partenerii, decat acestia. "Problema este ca, lovind in partenerii nostrii, daca se va ajunge pana aici, ne vom lovi pe noi insine, pentru ca acest scenariu este imposibil de evitat. Intr-un razboi rece nu exista invingatori, pierd toti, intrebarea este cine pierde mai mult", a concluzionat el.

Presedintia franceza a convocat pentru luni o reuniune extraordinara a Consiliului European, dedicata discutarii crizei din Georgia, in conditiile in care mai multe state europene au cerut adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei.