Cel putin 68 de persoane au murit, duminica seara, in accidentul in care a fost implicat un avion de tip Boeing 737 la scurt timp dupa decolarea de pe aeroportul din Biskek, capitala statului Kirghistan, cu destinatia Teheran, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Accidentul a avut loc la patru zile dupa catastrofa aeriana de la Madrid.

"Potrivit ultimelor informatii, 68 de pasageri au murit", a declarat Rosa Daudova, purtator de cuvant al premierului kirghiz Igor Ciudinov. Un bilant precedent, stabilit de Ministerul Sanatatii, stabilea numarul de 65 de morti.

"Avionul de tip Boeing a fost construit in 1979 si era in stare tehnica buna, a fost verificat in urma cu o luna", a declarat premierul in fata jurnalistilor.

Cauza accidentului: depresurizarea aeronavei

"Avionul a decolat, apoi a suferit o depresurizare brusca. Pilotul a cerut sa aterizeze, inainte de a efectua o aterizate fortata pe un camp din apropiere si de a lua foc. Nu a avut loc nici o explozie", a adaugat Ciudinov.

Aparatul facea legatura intre capitala kirghiza si Teheran, potrivit serviciului de presa al aeroportului Biskek-Manas.

Aeronava a decolat la 20:30 (17:30, ora Romaniei) si a efectuat aterizarea de urgenta la ora 20:40 (17:40, ora Romaniei), a precizat un reprezentant al aviatiei civile kirghize, Aleksandr Axionov.

Aparatul apartinea companiei private kirghize Itek Air si fusese inchiriat de compania iraniana Aseman Airlines, a adaugat acesta.

Itek Air figura pe lista companiilor aeriene interzise in spatiul comunitar

Purtatorul de cuvant al companiei nationale iraniene, Reza Jafarzadeh, a confirmat ca avionul se deplasa spre Teheran, dar a dezmintit faptul ca apartine companiei Aseman, subliniind ca aparatul era operat de compania Kirghiz Airlines, potrivit agentiei Irna.

La bordul avionului se aflau 51 de pasageri straini, printre care "cetateni iranieni, chinezi, turci si canadieni", a adaugat premierul. Printre victime figurau 24 de kirghizi, cinci iranieni, un turc, trei canadieni, trei kazahi si un chinez, potrivit ultimului bilant.

Cea mai grava catastrofa aeriana de la obtinerea independentei

Cei sapte membri ai echipajului au supravietuit accidentului, aceasta fiind cea mai grava catastrofa aeriana din Kirghistan de la obtinerea independentei.

Potrivit medicilor din cadrul Centrului national de traumatologie din Kirghistan unde au fost internati ranitii, "majoritatea pasagerilor transferati au traumatisme multiple: arsuri de diferite grade, fracturi si contuzii".

Ambasadorul iranian la Biskek a vizitat pasagerii internati, potrivit sursei citate. Axionov a precizat insa ca lista pasagerilor nu va fi data publicitatii luni.

Militarii americani de la baza aeriana (Manas) au sprijinit operatiunea "trimitand la locul accidentului pompieri si personal medical", a declarat un oficial din cadrul biroului de presa al bazei americane, Aigul Karemciakova.