Administratia presedintelui Ucrainei a lansat acuzatii grave la adresa premierului Iulia Timosenko, “doamna portocalie” fiind invinuita ca a actionat in interesele Moscovei, atitudine care va fi rasplatita de Kremlin cu sprijin de aproape un miliard de dolari pentru campania electorala.

Echipei lui Viktor Iuscenko nu i-a placut „pozitia pasiva" adoptata de premier si de fortele ei politice in conflictul cu Georgia.

Dupa cum arata publicatia electronica Gazeta.ru, premierul Timosenko nu a sustinut in mod deschis Georgia in conflictul ei cu Moscova, spre deosebire de presedintele Iuscenko. De fapt, premierul de la Kiev nu a rostit nici un cuvant pe tema razboiului, iar fractiunea BIUT, controlata de ea, a publicat un comunicat din care reiesea ca autoritatile ucrainene nu ar trebui sa intre in aliante militare dubioase in detrimentul intereselor economice.

Pe acest fundal, administratia lui Iuscenko a descoperit 11 momente din activitatea BIUT si a premierului care demonstreaza existenta unei intelegeri intre Timosenko si Rusia, un adevarat complot.

Astfel, adjunctul secretarului administratiei lui Iuscenko, Andrei Kislinski, sustine ca la Moscova a fost deja pus la punct un centru special de sustinere a lui Timosenko in alegerile din 2010. In fruntea respectivului centru s-ar afla un om de afaceri si politician bine cunoscut in Ucraina, Viktor Medvedciuk. Din 2002 si pana in 2004, el a condus administratia presedintelui de atunci al Ucrainei, Leonid Kucima.

Din acelasi centru ar mai face parte, potrivit lui Kislinski, oamenii de afaceri Serghei Kliuev, Grigori Surkis si Aleskandr Zadorojnii. Mai mult, echipa lui Iuscenko a aflat chiar suma pe care Kremlinul este dispus sa o cheltuiasca pentru aducerea lui Timosenko in fotoliul prezidential – aproximativ un miliard de dolari, precizeaza Gazeta.ru.