Tancurile rusesti au intrat vineri dupa-amiaza in capitala Osetiei de Sud, dupa ce fortele georgiene au declansat, in cursul noptii precedente, o ofensiva militara in capitala Thinvali, soldata cu sute de morti. Intre timp, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite nu a reusit sa adopte o declaratie comuna in legatura cu conflictul din Caucaz. Georgia a cerut ajutorul comunitatii internationale. NATO, SUA, Consiliul Europei si OSCE au cerut incetarea imediata a ostilitatilor din regiune.

MAE rus a dezmintit vineri la pranz informatiile potrivit carora avioane rusesti au bombardat, in cursul diminetii, tinte de pe teritoriul georgian. Diferite surse anuntasera ca un avion rusesc a lansat 2 bombe langa o sectie de politie din Georgia, iar alte trei avioane au bombardat diferite tinte de pe teritoriul georgian.

Fortele georgiene au declansat, in cursul noptii de joi spre vineri, o ofensiva militara in capitala regiunii separatiste Osetia de Sud, Thinvali, soldata cu sute de morti, sustine presedintele Osetiei de Sud. Intre timp, Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite nu a reusit sa adopte o declaratie comuna in legatura cu conflictul din Caucaz.

Ministrul georgian al reintegrarii a declarat ca Tbilisi nu are ca obiectiv "sa ia cu asalt orasul, ci sa neutralizeze pozitiile separatiste". Circa 2.000 de soldati georgieni participa la interventia militara din capitala Osetiei de Sud.

Actiunea militara declansata de Georgia are ca scop recapatarea controlului asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, dupa o serie de ciocniri soldate, in cursul zilei de joi, cu cel putin 10 morti. Potrivit unor surse, soldatii georgieni au deschis focul asupra trupelor ruse de mentinere a pacii.

Premierul Vladimir Putin a afirmat ca "agresiunea Georgiei impotriva Osetiei de Sud va primi replica". "Conducerea georgiana a intreprins actiuni agresive in privinta Osetiei de sud, declansand, practic, actiuni militare", a declarat premierul rus, la intalnirea cu presedinele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev. "Desigur, acest lucru va antrena actiuni de raspuns", a adaugat Putin.

"Tbilisi a recurs la tactica pamantului parjolit" in Osetia de sud, in prezent fiind distruse cinci localitati sud-osetine de la granita cu Georgia, a anuntat reprezentantul imputernicit al Osetiei de sud in Rusia, Dmitri Medoev. "Respectivele asezari au fost sterse de pe fata pamantului. In prezent, ele sunt nivelate de senilele tancurilor", a spus Medoev la o conferinta de presa.

Georgia a decretat mobilizarea generala a rezervistilor

Presedintele de la Tbilisi, Mikhail Saakasvili, a anuntat mobilizarea generala a rezervistilor georgieni, carora le-a cerut "sa apere statul". In interviul sau televizat, Saakasvili a cerut Rusiei sa nu mai bombardeze orasele georgiene. Potrivit sefului statuui, in prezent armata georgiana controleaza mai mult de jumatate din localitatile sud-osetine. Fortele georgiene au pierdut o parte a controlului capitalei din Osetia de Sud, dupa bombardamentul rusesc.

9.30 Soldatii georgieni au deschis focul asupra trupelor ruse de mentinere a pacii.

9.45 Vladimir Putin si George W. Bush s-au intalnit la Beijing.

10.00 Putin: Agresiunea Georgiei impotriva Osetiei de Sud va primi replica.

10.15 Presedintele de la Tbilisi, Mikhail Saakasvili, a anuntat mobilizarea rezervistilor

10.25 Ambasada Georgiei din Moscova a fost pusa sub protectia fortelor OMON

10.30 Avioane rusesti au atacat orasul georgian Gori, a anuntat agentia Novosti-Gruzia, citand surse ale televiziunii georgiene. Potrivit acestora, unu dintre avioane a fost doborat de trupele georgiene insa MAE rus a calificat informatiile drept "aiureli"

10.50 Flota rusa din Marea Neagra a anuntat ca este gata sa ajute refugiatii din Osetia de Sud

11.00 Presedintele american George W. Bush a cerut incetarea imediata a conflictului din Caucaz.

11.10 Reuters anunta ca mai multi soldati rusi din trupele de mentinere a pacii au fost ucisi in timpul luptelor

11.20 Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit sa adopte o declaratie comuna privind conflictul din Caucaz.

11.50 MAE rus a dezmintit informatiile potrivit carora avioanele sale au atacat Georgia.

12.15 NATO a cerut incetarea violentelor din Osetia de Sud

13.00 Tbilisi a acuzat Rusia ca a introdus tehnica grea de lupta si mijloace militare de transport in Osetia de Sud prin tunelul de la Roki

13.25 Consiliul Europei a solicitat incetarea confruntarilor

13.40 Georgia a oferit un armistitiu de trei ore pentru evacuarea ranitilor

14.30 OSCE a anuntat o reuniune de urgenta pe tema conflictului din Caucaz, precum si trimiterea unui emisar in zona.

14.40 Comandantul rus al fortelor de mentinere a pacii sustine ca Thinvali, capitala Osetiei de Sud, este distrusa

15.00 Televiziunea rusa anunta ca tancuri ale armatei Rusiei se indreapta spre Osetia de Sud.

15.15 AFP: Aviatia rusa a atacat o baza georgiana de langa Tbilisi

16.45 Presedintele osetian sustine ca sute de oameni au murit in timpul luptelor din capitala Osetiei de Sud

16.50 Rusia a anuntat ca cel putin 10 soldati de-ai sai au murit in timpul ofensivei georgiene.

17.15 Moscova acuza "epurarile etnice" impotriva cetatenilor rusi din Osetia de Sud

18.00 Trupele ruse au intrat in capitala Osetiei de Sud.