Statele Unite ar putea discuta despre o crestere a accesului temporar pentru muncitorii calificati din strainatate, au spus oficialii de la Washington, ca raspuns la o cerere a tarilor in dezvoltare, anunta NewsIn, care citeaza Reuters. Afirmatia americanilor a reinnoit optimismul cu privire la un succes al negocierilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Astfel, oferta americana, a doua de saptamana aceasta, i-a determinat pe ministrii si pe oamenii de afaceri sa fie optimisti cu privire la perspectivele incheierii unui acord.

“Cand vine vorba despre sederile temporare ale unor profesionisti din lumea afacerilor, am atras atentia ca suntem gata sa discutam in contextul negocierilor de la Doha”, a declarat presei reprezentanta americana pentru comert, Susan Schwab.

“Evident, o astfel de masura trebuie sa fie convergenta consultarilor noastre cu reprezentantii Congresului”, a declarat Susan Schwab, dupa o reuniune dedicata serviciilor de la OMC.

Problema acordarii de vize temporare de afaceri fortei de munca straine calificate este controversata, deoarece multi politicieni o considera o problema de imigratie, care nu trebuie inclusa in acordurile comerciale.

Ministrul indian al comertului, Kamal Nath, care acuzase la inceputul saptamanii trecute mai multi ministri ca blocheaza negocierile, a salutat miscarea americanilor si a aratat intelegere cu privire la nevoia negociatorilor americani de a se coordona cu Congresul.

“Acestea sunt semne constructive”, a declarat Nath presei. “Miscarea este una buna, atat din partea Statelor Unite, cat si a Uniunii Europene”, a spus oficialul.

Servicii precum cele bancare, de curierat si de telecomunicatii reprezinta mai mult de 75% din economiile bogate si au o pondere din ce in ce mai mare in produsul intern brut (PIB) al economiilor in dezvoltare.

Acestea reprezinta, insa, mai putin de 20% din comertul mondial. In aceste conditii, natiunile bogate cu sectoare financiare sofisticate si tarile in dezvoltare, cu populatie tanara si educata, considera ca un castig major al unui acord comercial ar putea surveni in domeniul serviciilor.