Bilantul oficial al seismului care a lovit luni China a ajuns la 21.500 de morti, au anuntat autoritatile din provincia Sichuan, citate de CNN. Surse guvernamentale afirma insa ca peste 50.000 de oameni ar fi murit in urma cutremurului. In acest timp, guvernul de la Beijing a decis declansarea unor anchete care sa stabileasca motivele prabusirii mai multor scoli in urma devastatorului cutremur de luni si a amenintat cu sanctionarea celor responsabili.

Un oficial chinez a declarat ca in cazul in care se va dovedi ca au existat probleme legate de constructia scolilor, responsabilii vor fi "tratati fara nicio toleranta".

"Vom raspunde asteptarilor publicului", a precizat el, dupa ce mai multi au acuzat calitatea constructiilor scolare care s-au prabusit in cateva secunde. Potrivit estimarilor, 900 de copii au fost prinsi sub daramaturi la Juyuan, 1.000 la Mianyang si 200 la Hanwang.

Intre timp, presedintele Hu Jintao a cerut echipelor de interventie sa isi dubleze eforturile pentru salvarea supravietuitorilor. "Trebuie sa facem tot posibilul, sa luptam impotriva mortii si sa depasim toate dificultatile pentru a asigura victoria finala a operatiunilor de salvare", a adaugat el.

Un inalt oficial al ONU pentru probleme umanitare a declarat, pentru BBC, ca este nemultumit de evolutia lenta a eforturilor de ajutorare a sinistratilor. Oficialii chinezi au anuntat ca 4.8 milioane de persoane sunt sinistrate ca urmare a cutremurului.

Peste 1.100 de replici

Cutremurul de 7.9 grade pe scara Richter care a lovit luni China a avut peste 1.100 de replici, au anuntat seismologi. Unele dintre acestea au atins chiar magnitudinea de 5.9 grade.

De asemenea, seismologii au afirmat ca undele create de cutremurul din China au inconjurat de doua ori suprafata pamantului. Acest lucru demonstreaz forta seismului care a avut epicentrul in regiunea Sichuan, propagandu-se apoi spre est si inconjurand de doua ori globul.