Noul presedinte cubanez, Raul Castro, a anuntat noi reforme economice, eliminand limitarea salariilor si permitand catorva mii de persoane sa cumpere casele aflate in proprietatea statului in care locuiesc, relateaza BBC Romania. Asta in conditiile in care una dintre caracteristicile sistemului comunist creat in Cuba de fratele lui Raul, fostul presedinte Fidel Castro, a fost incercarea de a construi o societate egalitara.

In acest fel, un medic avea aproape acelasi salariu ca si un muncitor dintr-o fabrica. Motivul pentru care noul lider de la Havana vrea sa schimbe sistemul de salarii este cat se poate de simplu - productivitatea muncii.

In acest sens, el intentioneaza sa desfiinteze pragurile maxime pentru salarii si sa ii motiveze pe oameni sa castige mai multi bani.

Un analist economic de la postul public de televiziune a explicat ca masurile raman compatibile cu sloganul socialist "fiecaruia dupa munca depusa".

Intre timp, Guvernul de la Havana va grabi acordarea de titluri de proprietate pentru cei care locuiesc in case aflate in proprietatea statului. Este vorba in principal de cei care isi pierdeau locuintele cand ieseau la pensie: militari, muncitori in constructii si pe plantatiile de zahar, dar si doctori si profesori.

Potrivit cifrelor oficiale, 85% dintre cubanezi sunt proprietarii caselor in care locuiesc. Cubanezii nu aveau, insa, voie sa isi vanda proprietatile si nica sa le cumpere pe cele de la stat in care locuiau.

Raul Castro a ridicat mai multe restrictii de cand a prelust oficial mandatul de presedinte, in luna februarie. Printre acestea, el le-a permis cubanezilor sa foloseasca telefoane mobile si sa isi cumpere electrocasnice, inclusiv DVD-uri si calculatoare.