Duminica dimineata a inceput in statiunea rusa Soci convorbirea dintre Vladimir Putin si George W. Bush. Aceasta este, probabil, ultima intalnire dintre cei doi sefi de stat aflati la final de mandat, si va atinge problemele spinoase de pe agenda bilaterala: extinderea NATO spre estul Europei si scutul american antiracheta amplasat in Europa centrala si de est. Bush a sosit sambata la Soci, dupa o vizita in Croatia.

Bush a admirat macheta complexului olimpic de la Soci

Presedintele George Bush si sotia lui Laura, sositi sambata la resedinta de la Soci a presedintelui Rusiei, Bociarov Rucei, au aflat despre planurile de dezvoltare a Soci si de pregatirea orasului pentru Jocurile olimpice. Cuplul prezidential a primit explicatiile de rigoare din partea autoritatilor locale, scrie Gazeta.ru.

Printre altele, Bush a remarcat faptul ca printer cladirile cele mai impunatoare ca dimensiuni de departe se evidentiaza viitorul centru de presa. “Se pare ca e cel mai mare edificiu. Asa si trebuie sa fie”, a remarcat, zambind, seful administratiei americane.

Privind macheta, Prima doamna a SUA a observat raul si partia cu acelasi nume de “Laura”, scris in engleza la fel ca numele sotiei presedintelui american si care este destul de des folosita de Putin in timpul lui liber. “De ce a fost numita in cinstea sotiei mele”, a intrebat Bush, cu acelasi zambet sagalnic? Privind incurcati unii la ceilalti, responsabilii locali au recunoscut ca nu au acordat atentie acestei coincidente, in timp ce Putin a spus: “Special in onoarea dumneavoastra!”.

Putin a mai avut o interventie in timpul “excursiei” pe uriasa machete. “Si uite iahtul unde vei sta cand o sa vii la Olimpiada”, s-a adresat el lui Bush, aratand spre una din ambarcatiunile plasate, pe machete, la cheiul orasului olimpic.

Ultima intalnire

Presedintele Vladimir Putin l-a intampinat pe colegul sau american, George Bush si pe sotia lui, Laura, pe scarile de la intrarea in resedinta de lucru, unde cortegiul oficial de masini a venit direct de la aeroport. Cei doi s-au salutat calduros.

Putin i-a inmanat Laurei un buchet de flori. Sefii de stat au schimbat cateva fraze pe terasa vilei.

Biroul de presa al Kremlinului a anuntat ca sotia presedintelui Putin nu a putut participa la intrevedere. Inainte ca partea americana sa accepte invitatia la Soci, Liudmila Putina a convenit sa dea curs altei invitatii, in Armenia, din partea presedintelui acestei tari, Bella Kociarian.

Anterior, in traditionalul sau discurs saptamanal catre natiune, liderul de la Casa Alba a declarat ca este multumit de promisiunile NATO de a primi, in viitor, Ucraina si Georgia. “Popoarele Ucrainei si Georgiei sunt o aderata inspiratie pentru intreaga lume si sunt bucuros ca in aceasta saptamana, NATO a anuntat ca Ucraina si Georgia vor deveni membre NATO”, a spus Bush.

Bush: Putin este un lider puternic, care nu se teme sa-si exprime punctual de vedere

Presedintele George Bush l-ca catalogat pe seful statului rus, Vladimir Putin un lider puternic, care nu se teme sa-si exprime punctul de vedere. „Ne-am intalnit de multe ori in ulitmii ani. Va respect. Sunteti un lider puternic, nu va temeti sa spuneti ce doriti”, a spus Bush. El i-a multumit lui Putin pentru cina organizata.

„Multumesc foarte mult. Va multumesc pentru cina pe care ati organizat-o ieri. Multumesc pentru spectacol”, a adaugat liderul american. In ajun, in timpul cinei desfasurata intr-o atmosfera degajata, oaspetilor le-a fost prezentat un scurt program artistic, la care si-au dat concursul Corul de kazaci din Kuban si ansamblul de dansuri.

„Ma bucur ca presa nu a vazut cum m-am straduit eu sa dansez”, a glumit presedintele american. „Pacat. Ar fi fost o ocazia buna sa se convinga ca sunteti un dansator foarte bun”, a raspuns Putin, adaugand ca este fericit ca Bush a acceptat invitatia la Soci.