O mare majoritate a polonezilor continuă să aprecieze apartenența la Uniunea Europeană, dar sprijinul slăbește, scăzând la 77%, față de 85% cu un an mai devreme și 92% în 2022, potrivit unui sondaj CBOS publicat vineri, înaintea alegerilor europene din iunie, citează AFP.

Donald Tusk și Ursula von der LeyenFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Sondajul a fost realizat după opt ani la putere, din 2015 până în 2023, a partidului populist PiS, aflat în conflict permanent cu Bruxellesul și revenit în opoziție după ultimele alegeri din octombrie, care au readus la guvernare la Varșovia o coaliție proeuropeană.

„Sprijinul este încă foarte puternic, dar sondajul confirmă o tendință de scădere”, a declarat pentru AFP Anna Materska-Sosnowska, politolog la Fundația Stefan Batory. Cel mai scăzut nivel de sprijin pentru UE, de 72%, a fost înregistrat în 2013.

În prezent, aproximativ 17% dintre respondenți se declară împotriva prezenței Poloniei în UE, cu 7 puncte procentuale mai mult decât în 2023 și cu 12 puncte mai mult decât în urmă cu doi ani, potrivit sondajului realizat în martie pe un eșantion de aproximativ 1.000 de persoane.

Sprijinul polonezilor pentru UE, peste media europeană

Această scădere a entuziasmului la nivel european este în concordanță cu rezultatele Eurobarometrului.

Conform acestor sondaje, realizate cu o metodologie diferită, aproximativ 62% dintre polonezi erau mulțumiți de apartenența lor la UE, ceea ce reprezintă o scădere de zece puncte față de 2002. Potrivit Eurobarometrului, sprijinul polonezilor pentru UE rămâne ușor peste media europeană (61%).

Potrivit CBOS, aproximativ trei din cinci polonezi consideră că apartenența Poloniei la UE din 2004 încoace a adus mai multe beneficii decât dezavantaje. Puțin peste unul din cinci (21%) crede contrariul, iar 15% consideră că există un echilibru între efectele pozitive și cele negative.

Potrivit doamnei Materska-Sosnowska, declinul se datorează „unei campanii negative desfășurate timp de ani de zile” de către partidul Lege și Justiție (PiS) și unor acțiuni „inexplicabile sau neexplicate” ale UE, cum ar fi Pactul Verde.

„De asemenea, oamenii se străduiesc să știe ce reprezintă cu adevărat UE, că este o comunitate de valori”, a adăugat ea, regretând „absența unei narațiuni pozitive despre UE”.