Aproximativ douăzeci de ambasadori occidentali au adus marți un omagiu la Moscova, la locul unde a fost asasinat opozantul Boris Nemțov, împușcat de mai multe ori în spate în 2015, la câțiva metri de Kremlin, potrivit AFP.

Boris Nemtov, politicianul rus asasinat de FSBFoto: Kubedinov Igor / TASS / Profimedia Images

„Cu ocazia celei de-a 9-a aniversări a asasinării lui Boris Nemțov, ambasadorul american în Rusia, Lynne Tracy, a adus un omagiu acestui om politic”, a indicat ambasada americană la Moscova pe X (ex-Twitter).

„Moștenirea lui Boris Nemțov continuă să-i inspire pe ruși și pe oamenii din întreaga lume să lupte împotriva corupției, pentru libertatea de exprimare și drepturile omului”, a adăugat ambasada.

Potrivit unui jurnalist AFP, între 15 și 20 de alți ambasadori, în special din Franța, Spania și Olanda, au participat la ceremonie, depunând flori la locul unde a fost ucis opozantul, sub privirile polițiștilor.

În același timp, zeci de moscoviți au adus și ei flori la acest memorial improvizat, întreținut din 2015 de voluntari, în pofida intimidărilor și a faptului că este măturat în mod regulat de primărie.

La 27 februarie 2015, Boris Nemțov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre principalii opozanți ai președintelui Vladimir Putin, a fost împușcat de patru ori în timp ce traversa un pod în apropiere de Piața Roșie și de Kremlin.

Susținătorii săi l-au acuzat pe liderul cecen Ramzan Kadîrov că ar fi dat ordinul, lucru pe care acesta îl neagă. Cu toate acestea, cinci ceceni au fost condamnați pentru crimă, deși persoana care a ordonat-o nu a fost niciodată identificată oficial.

Boris Nemțov a fost un politician liberal proeminent în anii '90 și a fost cândva propus pentru a-i succeda lui Boris Elțîn în locul lui Vladimir Putin.

El s-a opus în special anexării Crimeei în 2014 și sprijinului militar acordat de Kremlin separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, denunțând la vremea respectivă un conflict armat condus de Vladimir Putin.

De asemenea, el a fost un apropiat al lui Alexei Navalnîi, care a devenit principalul opozant al lui Vladimir Putin la mijlocul anilor 2010, înainte de a muri în detenție la 16 februarie în închisoarea arctică în care era deținut.