Sună ca scenariul unui film postapocaliptic însă exact asta s-a întâmplat în Rusia: pe câmpiile aride din Siberia mai multe persoane contractează o bacterie mortală în timpul unei cine cu carne de cal, unul dintre musafiri începe să arate simptome, dar aproape toți fug din spital după ce sunt internați, alarmând autoritățile locale care emit o alertă, relatează futurism.com.

Spital din Kizil, capitala regiunii TuvaFoto: Ilya Naymushin / Sputnik / Profimedia

Evenimentele au avut loc în Tuva, regiunea natală a ministrului rus al apărării Serghei Șoigu, după cum a relatat TASS, una dintre agențiile de presă ale statului rus, mai devreme în cursul acestei săptămâni:

„Patru dintre cei cinci pacienți infectați cu antrax în Regiunea Tuva din sudul Siberiei au părăsit fără permisiune un spital local unde erau tratați, potrivit unui comunicat remis marți de Ministerul Sănătății al regiunii”.

Autoritățile sanitare din Tuva afirmă că cei patru pacienții „au refuzat tratamentul pentru antrax la spitalul de boli infecțioase [din regiune] și au părăsit unitatea medicală fără permisiune. Unul dintre pacienți continuă să primească tratament.

Ramura locală a Rospotrebnadzor, agenția sanitară federală rusă, a fost imediat înștiințată cu privire la situație, potrivit TASS.

Ce spun oficialii ruși despre focarul de antrax

Oficialii locali responsabili de sănătatea publică spun că toți cei cinci pacienți infectați erau într-o stare „satisfăcătoare”, amintind însă că, potrivit regulilor sanitare, ei pot fi externați doar după vindecarea tuturor simptomelor bolii.

„Transmiterea de la om la om [a antraxului] este destul de rară, dar posibilă, mai ales dacă erupțiile de pe pielea pacienților nu s-au vindecat complet”, a explicat Rospotrebnadzor.

Procuratura din Tuva a raportat că primul caz de infectare cu antrax a fost identificat în satul Bizhiktig-Khaya, după ce un localnic a vizitat tabăra unui păstor unde erau ținute 100 de animale nevaccinate.

Diagnosticul de antrax a fost confirmat apoi pe 6 iulie pentru alte 4 persoane, toate fiind duse în izolare la spitalul de boli infecțioase al regiunii.

„Antrax este o boală infecțioasă deosebit de periculoasă care afectează oamenii și mamiferele. Patogenul care o provoacă poate rămâne în sol sub formă de spori timp de ani de zile”, amintește agenția TASS.

Propaganda rusă a invocat de mai multe ori pericolul răspândirii antraxului în Ucraina din cauza situației umanitare precare în unele zone de conflict, însă până acum autoritățile ucrainene nu au indentificat niciun caz.