O instanță suedeză a anunțat joi că i-a găsit vinovați de spionaj în favoarea Rusiei pe doi frați trimiși în judecată anul trecut, un fost agent de securitate și un fost angajat al forțelor armate ale țării, relatează Reuters.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Cei doi frați în vârstă de 42, respectiv 35 de ani, au fost arestați anul trecut și au respins toate acuzațiile care li s-au adus.

„Instanța îi condamnă pe cei doi frați de spionaj în formă agravată și pe fratele mai în vârstă de gestionarea neautorizată a unor informații clasificate”, a anunțat joi instanța din capitala suedeză Stockholm.

Aceasta a precizat că bărbatul în vârstă de 42 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață și fratele său mai mic la 9 ani și 10 luni de detenție.

Procesul acestora a început în luna noiembrie a anului trecut, ei fiind acuzați că au furnizat timp de peste un deceniu informații clasificate Directoratului principal de spionaj (GRU) al Rusiei.

În luna iunie a anului trecut serviciile de informații ale Ucrainei au anunțat desființarea unei rețele de agenți GRU care era condusă din interiorul parlamentului de la Kiev.

Suedia a mai arestat doi presupuși spioni ruși anul trecut

Cunoscută de secole pentru neutralitatea sa, Suedia a cerut oficial în luna mai a anului trecut să fie primită în NATO în contextul îngrijorărilor de securitate provocate de invazia rusească din Ucraina.

Procesul celor doi bărbați acuzați de spionaj a avut loc în mare parte în spatele ușilor închise din cauza îngrijorărilor legate de securitatea națională.

Procurorul şef al Unităţii de Securitate Naţională a Suediei, Per Lindqvist, a descris anterior cazul ca fiind foarte dificil de investigat, afirmând că bărbaţii sunt suspectaţi de „infracţionalitate extrem de gravă care vizează sistemul de informaţii şi securitate al Suediei”.

Într-un caz separat, poliția suedeză a arestat în luna noiembrie a anului trecut alte două persoane suspectate de spionaj.

Una dintre acestea este suspectată că a spionat atât în Suedia, cât și o altă țară nespecificată. Poliția suedeză nu a precizat nici dacă cele două persoane sunt cetățeni suedezi sau ai altei țări.

Însă cotidianul suedez Aftonbladet a scris că ar fi vorba despre un cuplu căsătorit de ruşi în vârstă de 60 de ani, proprietari ai unei companii de componente electronice.

Potrivit presei suedeze, bărbatul ar fi suspectat de spionaj şi soţia sa de complicitate, a mai scris Aftonbladet.