Procesul unui fost angajat al poliției și forțelor armate suedeze acuzat alături de fratele său de spionaj în favoarea Rusiei a început vineri, anunță Reuters.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Procurorii suedezi au anunțat mai devreme în cursul acestei luni că rechizitoriul întocmit îi acuză pe cei doi de acțiuni îndreptate împotriva sistemului de informații și securitate a țării.

Cei doi bărbați suedezi, în vârstă de 42 și 45 de ani, au fost arestați anul trecut și au negat toate acuzațiile care li se aduc.

Ei sunt suspectați că au furnizat timp de peste un deceniu informații clasificate Directoratului principal de spionaj (GRU) al Rusiei.

Fratele mai în vârstă este acuzat de asemenea de neglijență gravă în gestionarea informațiilor secrete, potrivit procurorilor.

Anton Strand, avocatul fratelui mai în vârstă, a declarat joi că clientul său continuă să nege acuzațiile.

„El a lucrat în diferite poziții pentru guvernul suedez și și-a dat mereu silința să își facă bine treaba într-un mediu foarte dificil”, a declarat avocatul.

Încă un caz de spionaj în Suedia, tot în favoarea Rusiei

O țară neutră timp de secole, Suedia a cerut mai devreme în cursul acestui an să fie primită în NATO în contextul îngrijorărilor de securitate provocate de invazia rusească din Ucraina.

Este așteptat ca procesul celor doi bărbați acuzați de spionaj să aibă loc în mare parte în spatele ușilor închise din cauza îngrijorărilor legate de securitatea națională.

Procurorul şef al Unităţii de Securitate Naţională a Suediei, Per Lindqvist, a descris cazul ca fiind foarte dificil de investigat, adăugând că bărbaţii sunt suspectaţi de „infracţionalitate extrem de gravă care vizează sistemul de informaţii şi securitate al Suediei”.

Într-un caz separat, poliția suedeză a arestat săptămâna trecută două persoane suspectate de spionaj. Una dintre acestea este suspectată că a spionat atât în Suedia, cât și o altă țară nespecificată.

Poliția suedeză nu a precizat nici dacă cele două persoane sunt cetățeni suedezi sau ai altei țări.

Însă cotidianul suedez Aftonbladet a scris că ar fi vorba despre un cuplu căsătorit de ruşi în vârstă de 60 de ani, proprietari ai unei companii de componente electronice.

Potrivit presei suedeze, bărbatul ar fi suspectat de spionaj şi soţia sa de complicitate, a mai scris Aftonbladet.