Cercetătorii în cibersecuritate de la Kaspersky afirmă că hackeri afiliați Chinei au atacat mai multe companii din industria de apărare și agenții guvernamentale din Rusia, câteva țări din Europa de Est și Afganistan, relatează TASS.

Serghei Lavrov si Wang YiFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

„La începutul anului 2022 experții de la Kaspersky Lab au înregistrat un val de atacuri asupra unor întreprinderi din domeniul apărării și agenții ale guvernelor din Afganistan, Rusia și un număr de țări din Europa de Est. O anchetă a dezvăluit că peste 10 companii au fost vizate de atacuri. Obiectivul atacatorilor ar putea fi spionajul industrial”, afirmă un raport publicat luni de compania rusească.

„Experții cred că aceste atacuri ar putea avea legătură cu un grup de hackeri vorbitori de chineză numit TA428”, mai spune acesta, adăugând că în cazul unora dintre atacuri hackerii au reușit să preia controlul asupra infrastructurii IT a companiilor vizate.

Cercetătorii de la Kaspersky afirmă că hackerii au folosit atacuri de tip phishing, trimițând e-mailuri ce conțineau date ce nu erau disponibile public. Grupul de atacatori au folosit numele întregi ale angajațiilor ce lucrau cu date confidențiale, precum și coduri interne ale proiectelor companiilor.

Viacheslav Kopeitsev, unul dintre analiștii de la Kaspersky, a avertizat că atacuri similare ar putea avea loc și pe viitor și le-a recomandat companiilor și agențiilor guvernamentale să rămână în alertă.

Rusia și China au semnat un pact de non-agresiune cibernetică

Samuel Bendett, un expert american în cibersecuritate, a amintit pe pagina sa de Twitter că Rusia și China au semnat în 2015 un acord de non-agresiune în spațiul cibernetic. „Aparent nu toată lumea respectă o asemenea înțelegere”, a notat el ironic.

În timpul vizitei pe care a efectuat-o în China la sfârșitul lunii martie, prima la nivel înalt a diplomației rusești de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov anunța triumfător „o nouă ordine mondială multipolară, dreaptă și democratică” pe care Moscova o va crea împreună cu Beijingul.

Wang Yi, omologul său chinez, afirma la rândul său că Rusia și China își duc relațiile la un nivel și mai înalt, într-o nouă eră.

„Ambele părți sunt mai hotărâte să dezvolte legăturile bilaterale și sunt mai încrezătoare în promovarea cooperării în diverse domenii”, a mai spus Wang Yi.

Cu toate acestea, Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, a dezvăluit săptămâna trecută că Huawei și-a închis pe ascuns magazinul său online din Rusia în timp ce un raport publicat la sfârșitul lui iulie de cercetători de la Universitatea Yale și experți internaționali arată că exporturile chineze către Rusia au scăzut cu 50% de la începutul anului până în aprilie.