Vmall, magazinul online al Huawei, a fost închis în Rusia de către compania chineză, în pofida declarațiilor Moscovei și Beijingului de consolidare a relațiilor economice și diplomatice dintre cele două țări.

HuaweiFoto: Flavijus, Dreamstime.com

Kommersant, cel mai mare cotidian financiar din Rusia, notează că acest lucru a fost anunțat miercuri pe site-ul companiei dar că vânzările au fost oprite de fapt pe 1 august de la ora 10:00, ora Moscovei, atât pe site cât și în aplicația mobilă.

Comenzile plasate anterior vor fi livrate „ca de obicei” iar serviciul de garanție va continua, a anunțat Huawei.

Jurnaliștii de la Kommersant notează că, deși site-ul Vmall este încă funcțional, utilizatorii primesc un mesaj care spune că produsul este epuizat, indiferent ce doresc să adauge în coș. Se pare însă că rușii mai pot cumpăra produse ale Huawei direct de pe site-ul în limba rusă al Huawei.

Apple și-a închis de asemenea magazinul online în Rusia după ce a suspendat vânzările către țara condusă de Vladimir Putin pe 1 martie, în semn de protest față de declanșarea războiului din Ucraina.

La începutul lunii iunie presa rusă a relatat că Huawei a început să închidă punctele de vânzare oficiale din Rusia.

Relațiile dintre China și Rusia, „pe noi culmi” ale cooperării

Jurnalistul Francis Scarr de la BBC a remarcat ironia situației pe pagina sa de Twitter:

„Dimineața aceasta propagandiștii de la televiziunile de stat din Rusia spuneau toți că vizita lui Pelosi în Taiwan va apropia China și Rusia. După-masa aceasta Huawei anunță că își închide magazinul online în Rusia”.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a afirmat la rândul său miercuri dimineața că Statele Unite vor să „irite” China prin vizita lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților de la Washington, în țara insulară.

La sfârșitul lunii martie Lavrov anunța în timpul unei vizite oficiale la Beijing o „ordine mondială multipolară, dreaptă și democratică” în parteneriat cu China. Lavrov anunțase de asemenea că Rusia și China au convenit să își extindă cooperarea.