Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, este o încercare deliberată a Washingtonului de a irita China, scrie Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei LavrovFoto: Adem Altan/ AFP/ Profimedia Images

"Nu văd niciun alt motiv pentru a crea o astfel de supărare aproape din senin, știind foarte bine ce înseamnă pentru Republica Populară Chineză", a declarat Lavrov în cadrul unei vizite în Myanmar.

Sosirea lui Nancy Pelosi marți în Taiwan, pe care China o consideră o provincie separatistă, a provocat un răspuns furios din partea Beijingului, într-un moment în care tensiunile internaționale sunt deja ridicate de conflictul din Ucraina.

Și Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat marți că vizita lui Pelosi este o încercare provocatoare a Washingtonului de a exercita presiuni asupra Chinei, cu care Rusia a încheiat un parteneriat puternic în ultimii ani, notează Reuters.

”Considerm o posibilă vizită a lui Pelosi în Taiwan... o altă acțiune provocatoare a Statelor Unite, menită să exercite presiuni suplimentare asupra Beijingului”, a spus ea.

Într-o conferință de presă, Zaharova a afirmat că Rusia susține Beijingul și principiul Chinei unice.

”Rusia confirmă principiul o singură China și se opune independenței insulei sub orice formă”, a spus Zaharova.

Administrația Biden s-a delimitat de vizita lui Pelosi

Pelosi, în vârstă de 82 de ani, ar fi cel mai înalt oficial ales american care va vizita Taiwan în ultimii 25 de ani. Vizita ei nu este susținută oficial de administrația președintelui Joe Biden care s-a delimitat, în mod repetat, de acest demers, însă a susținut că nu are control asupra deciziilor lui Pelosi.

Beijingul a avertizat marți că Statele Unite vor avea „responsabilitatea” pentru o vizită în Taiwan lui Nancy Pelosi, și că vor trebui „să plătească prețul”.

„Statele Unite vor fi cu siguranță responsabile (pentru consecințe) și vor trebui să plătească prețul pentru atacul lor asupra suveranității și securității Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatiei chineze, Hua Chunying.