Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut joi o declarație foarte probabil menită să îi enerveze pe ruși, acesta susținând în discursul ținut de Ziua statalității ucrainene că Ucraina este singura moștenitoare de drept a Rusiei Kievene.

Volodimir Zelenski cu statuia lui Vladimir cel Mare in fundalFoto: Captura video

„Nu suntem o colonie, nu suntem o autonomie, nu suntem o provincie, ci o țară indivizibilă și independentă, care are cel puțin 1.500 de ani de istorie, de când Kîi, Șcek, Horîv și Lîbid au fondat capitala Ucrainei”.

Kîi, Șcek și Horîv sunt trei frați legendari menționați de multe ori împreună cu sora lor, Lîbid, despre care se spune că sunt fondatorii orașului medieval Kiev. Legenda este recunoscută pe scară largă ca sursă a istoriei mitice a Kievului și a denumirii acestuia.

„Ea (Ucraina) este singura moștenitoare legitimă a Rusiei Kievene”, a afirmat Zelenski, invocând apoi mai mulți lideri și sfinți importanți din istoria medievală a țării în timp ce în spate avea monumentul lui Vladimir cel Mare, conducătorul care i-a trecut pe ruși la creștinism.

De ce este Rusia Kieveană atât de importantă pentru ruși

Cunoscut și sub denumirea Rutenia Kieveană, acesta a fost cel mai timpuriu stat al slavilor din estul Europei, dăinuind din (aproximativ) anul 880 până în secolul al XII-lea.

După cum sugerează și numele, centrul administrativ și cultural al statului s-a aflat la Kiev. Rusia Kieveneană este considerată de istorici prima precursoare a celor trei națiuni slave răsăritene din zilele noastre (bielorușii, ucrainenii și rușii) și a statelor pe care le-au format ulterior.

Domniile lui Vladimir cel Mare (980-1015) și a lui Iaroslav I cel Înțelept (1019-1054) au reprezentat „epoca de aur” a Kievului, când slavii au fost creștinați și au primit primul cod de legi al slavilor de răsărit.

Rușii consideră Rusia Kieveană ca fiind leagănul poporului rus, unii dintre cei mai importanți regi și sfinți celebrați în țară trăind în perioada respectivă.

Declarația lui Zelenski despre Ucraina ca singură moștenitoare legitimă a Rusiei Kievene a devenit rapid cea mai citită știre pe site-ul TASS, cea mai mare agenție de presă din Rusia.

Președintele ucrainean a mai transmis joi în cadrul aceluiași discurs că țara sa nu va ceda și nu se va lăsa intimidată de invadatorii ruși.

„Ucraina este un stat independent, liber şi indivizibil. Şi aşa va fi pentru totdeauna!”, a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 155-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.