Dupa sase ani de la inceputul interventiei militare in Afganistan si dupa ajutoarele de miliarde de dolari acordate republicii, securitatea in zona se deterioreaza, in timp ce guvernul de la Kabul controleaza mai putin de o treime din tara, a afirmat directorul Agentiei Nationale de Informatii a SUA, potrivit The Guardian.

Mike McConnell a declarat in timpul unei audieri la Washington ca presedintele Hamid Karzai controleaza aproximativ 30% din Afganistan, iar talibanii ocupa 10%, in timp ce restul teritoriului e sub controlul triburilor

Guvernul de la Kabul a respins ieri declaratiile lui McConnell, insistand ca se afla in controlul a "peste 360" din cele 365 de districte ale tarii. Declaratiile sefului informatiilor americane "sunt departe de realitate si le negam categoric", a precizat ministrul afgan al apararii.

Analistii sunt insa de parere ca declaratiile lui Mike McConnell sunt ecoul unor avertismente anterioare, care sustineau ca sunt necesare "schimbari urgente" pentru a "preveni ca Afganistanul sa devina un esec".

The Guardian sustine ca desi fortele NATO au ucis mii de insurgenti, o crestere recenta a violentelor a erodat autoritatea guvernului asupra provinciilor, iar criticii sustin despre Karzai ca este "primarul Kabulului".

Cresterea numarului de soldati din trupele internationale nu a adus stabilitatea dorita. In acest moment, SUA au 50.000 de soldati in Afganistan, iar alti 2.200 de infanteristi marini vor sosi in zona luna viitoare. Marea Britanie are 7.700 de soldati in regiune, majoritatea in provincia Helmand.

Desi inalti comandanti britanici sustin ca talibanii sunt in pragul infrangerii, analistii sunt de parere ca acestia isi adapteaza tacticile razboiului de gherila care au functionat foarte bine in cazul militantilor din Irak. Printre aceste tactici sunt mentionate dipozitivele explozive improvizate, dar si sustinerea miscarii insurgentilor prin contrabanda cu droguri.

In opinia lui McConnell, succesul talibanilor se datoreaza "oportunitatii" de a se putea retrage si adaposti in Pakistan.